Друге «24 лютого»: порівняння масованих ракетних ударів по Україні сьогодні та в перший день вторгнення

Читать на русском

Росія сьогодні, 10 жовтня, кілька годин завдавала масованих ракетних ударів по території України. «Особливу увагу» окупанти приділили об'єктам критичної інфраструктури, загалом було випущено понад 80 ракет, близько половини було знищено системою ППО. Можна подумати, що ця атака стала відповіддю росії на вибух на Кримському мосту, але у розвідці повідомили, що кремль доручив готувати удари ще на початку жовтня. Загалом сьогоднішній обстріл за масштабами дуже нагадує 24 лютого. «Слово і діло» порівняло ракетні удари по Україні сьогодні і першого дня повномасштабної війни.

Сьогодні вранці у Києві тривога була оголошена о 6:47 (і тривала майже шість годин), в інших регіонах оповіщення надійшло плюс-мінус у цей же час. На початку повномасштабного вторгнення механізм оголошення повітряної тривоги ще був до кінця відпрацьований – оповіщення були точковими, іноді запізнілими, інформація про відбій приходила не відразу.

Станом на 14 годину відомо, що росія випустила по Україні 84 ракети, 24 безпілотні літальні апарати (зокрема 13 іранських дронів-камікадзе). Система ППО знищила, за даними Генштабу, 56 цілей – 43 крилаті ракети та 13 безпілотників.

Удари сьогодні були завдані Києву, Харкову, Львову, Дніпру, Хмельницькій, Кіровоградській, Тернопільській, Житомирській, Сумській та іншим областям.

У той же час, у перший день повномасштабного вторгнення росія випустила по Україні більше 160 ракет. Як і сьогодні, удари накрили всю територію України – критичну та цивільну інфраструктуру.

В обох випадках росія запускала ракети з акваторії Чорного моря та Каспійського регіону.

24 лютого в результаті ракетних ударів загинуло 57 цивільних і 169 було поранено. Сьогодні відомо про більш ніж 10 загиблих та понад 60 поранених.

Західні країни засудили дії росії як у перший день повномасштабної війни, так і сьогодні. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель анонсував нову військову допомогу Україні від Євросоюзу, а «Велика сімка» проведе завтра засідання, на якому виступить із жорсткою заявою про підтримку України.

Невиборчі ракетні удари по Україні засудив також генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра, внаслідок обстрілів пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об'єктів у 8 регіонах та Києві.

У зв'язку з цим українців закликали ввечері обмежити споживання електричної енергії, щоб зменшити навантаження на систему.

Путін заявив, що масованих ударів по Україні було завдано у відповідь на «вчинення терактів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: