Росіяни створюють ілюзію того, що все пропало, а самі заводять до Херсона нові підрозділи – Буданов

Читать на русском
Росіяни готують основу для здачі Херсона, якщо їх виб'ють із міста або доведеться йти самим. Але окупанти не тікають із міста, а готуються до оборони.
pravda.com.ua

Командувач Сергій Суровікін готує основу для здачі Херсона, на випадок, якщо буде ухвалено таке рішення, або окупантів виб'ють із міста. Але російська армія не тікає із Херсона.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявив голова української розвідки Кирило Буданов.

«В багатьох аспектах це інформаційна операція і маніпуляція. Є певні факти. Наприклад, виводять «Промсвязьбанк», інші фінансові структури, які росіяни туди завели. Причому як виводять – вивозять готівку, сервери, так звану окупаційну владу, переводять – саме переводять – всіх неходячих, важко поранених вивозять, намагаються якнайшвидше виписувати з лікарень тих, хто може ходити, і проводять цю шалену інформаційну кампанію, що «ми дбаємо про людей» і тому подібне. Тобто створюють ілюзію того, що все пропало. А разом з тим вони навпаки заводять туди нові військові підрозділи та готують вулиці міста до оборони», – розповів Буданов.

Росіяни можуть використати удар по Каховській ГЕС, щоб прикрити свій відступ з-під Херсона – ISWРосіяни можуть створювати інформаційні умови для атаки під фальшивим прапором на Каховську ГЕС, щоб виправдати чи прикрити свій відступ у Херсонській області.

Якщо ЗСУ візьмуть контроль хоча б над Каховською дамбою, росіяни мають дуже швидко приймати рішення, додав він: «Або дуже-дуже швидко залишати місто і виходити, або вони ризикують опинитися в тій ситуації, в якій раніше опинилися наші підрозділи в Маріуполі. Ситуація дещо інша, але концептуально буде дуже схожою».

Глава ГУР підтвердив, що Каховську дамбу було частково заміновано ще у квітні. За його словами, щоб підірвати дамбу повністю, окупанти не провели відповідні роботи – мінування проведено лише для часткової руйнації.

«Якщо зруйнувати повністю: запустять зараз всі ракети, що є, закладуть купу вибухівки, якось спробують це зробити – що вони отримають? Вони отримають суцільне затоплення лівобережжя Херсонщини. Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити», – розповів Буданов.

Якщо ж росіяни вирішать частково підірвати дамбу, то зроблять її непридатною для використання за призначенням. Але при цьому збережеться Північнокримський канал, а розлив води буде не такий страшний.

На запитання, чи Україна зможе до кінця року відбити Херсон, Буданов відповів: «Думаю, що так».

Нагадаємо, командувач російських військ в Україні Сергій Суровікін заявив про «непросту ситуацію під Херсоном» та про можливе «ухвалення непростих рішень».

У британській розвідці вважають, що росія серйозно розглядає можливість відступу з Херсона.

За оцінкою американської розвідки, українські військові можуть протягом шести наступних тижнів просунутися на Донбасі та, можливо, відбити Херсон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: