Шойгу може стати «цапом-відбувайлом» через провал російської армії в Україні – WP

Читать на русском
Шойгу може загрожувати розплата за військові невдачі росії в Україні. Є інформація про те, що путін незадоволений як міністр готувався до війни.

Міністр оборони росії Сергій Шойгу роками створював образ сильної російської армії. Але через два з половиною місяці після початку війни проти України стало зрозуміло, що це лише фасад, за яким криється некомпетентність та варварство одних із найбільших у світі збройних сил. Тепер Шойгу може загрожувати розплата за військові невдачі рф.

Про це пише видання The Washington Post.

Видання пише, що майбутнє Шойгу поставлене на карту, особливо після відступу росії від Києва.

«Є інформація про те, що путін дуже розчарований тим, як Шойгу готувався до цієї війни, як він її вів», – сказала російський політолог Тетяна Станова.

Остаточний результат на полі бою може визначити майбутнє Шойгу, який є «міністром-довгожителем».

«Я думаю, що путін зараз не в тому стані, щоб шукати винних у російському уряді. Звичайно, емоції є, і я думаю, що був якийсь серйозний негативний вибух із Шойгу — хоча, гадаю, не лише з Шойгу. Але головне розуміти, що єдиним, кого путін вважає відповідальним за провал воєнної операції, є Захід», – вважає Станова.

Путін не присвятив у плани щодо нападу на Україну навіть Лаврова – ГрозєвПутін не поінформував своє оточення про плани щодо вторгнення в Україну. Журналіст Христо Грозєв стверджує, що навіть Лавров не знав про це.

Видання зазначає, що неясно, яку саме роль відіграв Шойгу у плануванні вторгнення в Україну. Але, як кажуть офіційні особи США, міністр був одним з небагатьох в оточенні путіна, хто був в курсі про напад.

При цьому Шойгу навряд чи взяв би на себе ініціативу в розробці плану кампанії. Міністр насамперед винен у тому, в якому стані опинилася російська армія, кажуть військові аналітики.

Зусилля з реформування армії, започатковані при попереднику Шойгу, зайшли в глухий кут після того, як він став міністром. Шойгу відмовився від програми зі створення корпусу унтер-офіцерів, плани збільшення чисельності професійних контрактників не були реалізовані повною мірою, а міністерство витрачало великі кошти на закупівлю дорогого озброєння. У результаті росія вступила у війну без повністю готового бойового резерву.

В результаті росія зіткнулася в Україні з високими втратами та нестачею особового складу. Крім того, війна показала непрофесіоналізм та недисциплінованість збройних сил.

«Шойгу побудував збройні сили, які добре виглядали на навчаннях за сценарієм і довели свою ефективність у обмежених війнах, але коли їх втягнули у великий конфлікт, вони показали, що вони не можуть масштабувати операції, і показали ступінь гниття в системі», — сказав російський військовий аналітик дослідницької групи CNA у Вірджинії Майкл Кофман.

Російський політолог Станова зазначила, що путін, ймовірно, ставиться до Шойга поблажливо: це означає, що президент не готовий карати його публічно. Міністра оборони може врятувати його неймовірна лояльність до путіна. «Якщо Шойгу доведеться взяти на себе провину, він це зробить. І він робитиме це, очікуючи, що путін захистить його», – зазначив Кофман.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times вже писало про те, що між володимиром путіним і Сергієм Шойгу зростає напруженість, хоча раніше він був однією з найдовіреніших осіб і найближчих соратників. Проблеми виникли через те, що путін не отримує правдивої інформації про становище армії під час вторгнення в Україну.

Після початку війни Шойгу рідко з'являвся на публіці. У середині березня він узагалі на кілька тижнів «випав» із російського інформаційного простору. У кремлі говорили, що має «багато турбот».

Водночас, радник голови МВС Антон Геращенко писав, що Шойгу переніс інфаркт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: