Генерала Дворнікова могли усунути від командування вторгненням в Україну – NYT

Читать на русском
Американські чиновники вважають, що російські військові після трьох місяців війни продовжують повторювати ті самі помилки, що й на початку воєнної кампанії в Україні. А генерал Дворніков, котрий мав командувати вторгненням, зник.

Генерал Олександр Дворніков, якого кремль на початку квітня призначив командувачем вторгнення в Україну, вже два тижні як зник. Деякі чиновники сумніваються у тому, що Дворніков все ще відповідає за військові дії в Україні.

Про це пише The New York Times із посиланням на високопоставлених американських чиновників.

Американські чиновники розповіли, що російські військові, розбиті та деморалізовані після трьох місяців війни, роблять такі самі помилки, що й на початку військової кампанії в Україні.

Представник Пентагону сказав, що «повільний і поступальний» темп стомив російські війська, їхня спільна бойова міць зменшилася приблизно на 20%.

У квітні володимир путін призначив нового командувача, генерала Дворнікова, що багато хто розцінив як визнання того, що початковий військовий план росії провалився.

Як далі розвиватиметься війна в Україні: західні аналітики назвали п'ять сценаріївЗахідні аналітики назвали п'ять можливих сценаріїв подальшого розвитку війни в Україні – російський чи український крах, затяжна війна, український наступ чи ескалація.

За словами американських офіційних осіб, невдовзі після свого прибуття генерал Дворніков спробував змусити розрізнені повітряні та наземні підрозділи координувати свої атаки. Але останні два тижні генерал зник з поля зору, що може говорити про те, що він не відповідає за військові дії.

Російські пілоти, пише видання, продовжують демонструвати таку саму тактику уникнення ризику, що й у перші тижні війни: вони перетинають кордон, завдають ударів, а потім швидко повертаються на російську територію замість того, щоб залишатися в українському повітряному просторі для прикриття. Тому, кажуть чиновники, росія не змогла встановити переваги у повітрі.

Проте росія змогла досягти певного прогресу Сході. Водночас українські сили відтісняють російські війська на північ і схід від Харкова, погрожуючи відрізати російські шляхи постачання.

За словами офіційних осіб, перекриття російських ліній постачання на схід від Харкова поставить російські війська у таке саме становище, в якому вони перебували після наступу на Київ.

Експерти зазначають, що російська армія має фундаментальні недоліки, які не можна виправити за кілька тижнів. Зокрема, те, що російські збройні сили дотримуються доктринального методу в радянському стилі: низові війська не уповноважені вказувати на недоліки у стратегії або вносити корективи, на відміну від західної моделі військ.

На думку колишнього головнокомандувача союзних військ у Європі Філіпа Брідлава, двотижневої бойової паузи після відступу від Києва було для російської армії недостатньо – сили були кинуті в бій надто швидко.

Нагадаємо, західні військові джерела повідомляли, що володимир путін настільки особисто залучений до війни в Україні, що сам приймає оперативні та тактичні рішення «на рівні полковника чи бригадира».

Раніше колишній директор американського ЦРУ Девід Петреус назвав проблеми армії росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: