В ЄС досягли згоди у боротьбі з енергокризою

Читать на русском
Лідери Євросоюзу дійшли згоди щодо боротьби з енергетичною кризою, однак ще не затвердили пакет конкретних заходів.
Ілюстративне фотоФото – Reuters

Лідери країн Євросоюзу дійшли згоди щодо кроків у боротьбі з енергетичною кризою. Однак пакет конкретних заходів ще не затвердили.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Саміт ЄС досяг угоди з енергетики. Єдність і солідарність здобули перемогу», – заявив голова Євроради Шарль Мішель.

Опалювальний сезон: яка мінімальна температура у приміщеннях у країнах ЄвропиЯка мінімально допустима температура у будинках мешканців деяких країн Європи – на інфографіці. В Україні цього опалювального сезону температурний мінімум складе 16 градусів.

Зазначається, що лідери протягом кількох годин напружено вели переговори. Після цього вони погодилися попросити виконавчий орган ЄС запропонувати «тимчасовий динамічний коридор цін на угоди з природним газом, щоб негайно обмежити випадки завищення цін на газ».

Крім того, вони використовуватимуть тимчасову основу для обмеження ціни на газ під час виробництва електроенергії. Зокрема, йдеться про аналіз витрат та вигод.

«Ми розробимо додатковий новий індекс, щоб краще зображати ситуацію з цінами на СПГ, а поки що ми створимо механізм корекції ринку, щоб обмежити випадки завищення цін на газ», – підкреслила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Крім того, лідери ЄС погодилися просити про кроки, які допоможуть уникнути різких стрибків цін на похідні енергоносії, а також використовувати їхню спільну купівельну спроможність як важіль у переговорах з глобальними постачальниками газу.

Нагадаємо, Рада ЄС затвердила восьмий пакет санкцій проти росії, які є відповіддю за війну проти України, у тому числі анексію української території на основі псевдореферендумів, мобілізацію та відкриті ядерні погрози.

Також відомо, що росія з початку минулого тижня завдала по енергетичній системі України близько 300 ударів різними видами озброєння. Щоб допомогти енергосистемі, бажано скоротити споживання по всій країні на 20%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: