МВФ погіршив прогноз світової економіки на 2023 рік через війну в Україні

Читать на русском
МВФ прогнозує, що світова економіка в 2023 році зросте лише на 2,7 відсотків. Прогноз щодо України на цей рік колишній – падіння ВВП на 35 відсотків.

Міжнародний валютний фонд знизив прогноз розвитку світової економіки на 2023 рік. Тепер у Фонді прогнозують, що економіка зросте на 2,7%, а не на 2,9%, як передбачалося у липні. Це найслабший показник з 2001 року, за винятком світової фінансової кризи та гострого етапу пандемії COVID-19.

Про це йдеться у новому огляді «Перспективи розвитку світової економіки».

МВФ залишив без змін свій прогноз міжнародного зростання цього року – 3,2%, різке уповільнення порівняно з торішнім зростанням на 6%.

«Світова економіка продовжує стикатися з проблемами, сформованими затяжним ефектом трьох потужних сил: російське вторгнення в Україну, криза вартості життя, викликана інфляційним тиском, що зберігається і розширюється, а також уповільненням економічного зростання в Китаї», – йдеться в доповіді.

Скільки грошей та за якими програмами Україна отримала від МВФ цього рокуЯк цього року Україна співпрацювала з Міжнародним валютним фондом, скільки траншей отримала – на інфографіці.

«Вторгнення росії в Україну продовжує потужно дестабілізувати світову економіку. Крім ескалації та безглуздої втрати життів, це призвело до серйозної енергетичної кризи в Європі, яка різко збільшує вартість життя та перешкоджає економічній активності», – заявили у МВФ.

Енергетична криза також лягає важким тягарем на світову економіку, йдеться в огляді, особливо на Європу, і це не є тимчасовим потрясінням.

«Геополітична переорієнтація постачання енергоносіїв після війни росії проти України носить масштабний і постійний характер. Зима 2022 року буде складною для Європи, але зима 2023 року, ймовірно, буде ще гіршою», — вважають в організації.

МВФ також очікує, що глобальна інфляція досягне піку наприкінці 2022 року, збільшившись з 4,7% у 2021 році до 8,8%, і що вона «залишатиметься високою довше, ніж очікувалося раніше».

Згідно з прогнозом, глобальна інфляція, ймовірно, знизиться до 6,5% у 2023 році та до 4,1% до 2024 року.

Щодо України, то МВФ прогнозує падіння ВВП цього року на 35%. На наступний рік Фонд прогнозів не дає.

ВВП росії цього року, за прогнозами, впаде на 3,4%, а наступного року – на 2,3%.

Нагадаємо, видання The Economist підрахувало, що світова економіка лише цього року втратить трильйон доларів через вторгнення росії в Україну.

На думку експертів, вторгнення путіна в Україну за один квартал відкинуло російську економіку на чотири роки назад.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: