Столтенберг заявив, що членство України в НАТО залежить від перемоги у війні проти рф

Читать на русском
За його словами, двері Альянсу відкриті, що він продемонстрував протягом минулих років на прикладах Північної Македонії та Чорногорії, а вже цьогоріч – Фінляндії та Швеції.
Defense Express

НАТО дотримується політики відкритих дверей, але передумовою розгляду питання вступу є перемога України у боротьбі проти російських окупантів.

Про це під час виступу на Берлінському форумі із зовнішньої політики заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Я дотримуюся погодженої позиції, що двері НАТО залишаються відкритими, та Україна у майбутньому стане членом Альянсу. Але короткостроковий пріоритет зараз полягає у наданні Україні допомоги, щоб вона мала можливість отримати більше переваг на полі бою, та завершити цю війну таким чином, щоб Україна залишилася незалежною та суверенною державою в Європі. Це є передумовою для будь-якого обговорення про членство», - наголосив Столтенберг.

Членство в НАТО: як країни відреагували на заявку УкраїниЯкі країни-члени НАТО підтримують вступ України, хто проти і хто поки що мовчить – на інфографіці.

При цьому, генсек Альянсу зауважив, що позиція НАТО залишається незмінною з часів Бухарестського саміту 2008 року. І двері Альянсу відкриті, що він продемонстрував протягом минулих років на прикладах Північної Македонії та Чорногорії, а вже цьогоріч – Фінляндії та Швеції.

«Ми також рішуче заявили, що кожна держава може обирати власний шлях, це стосується й України. Наприкінці це буде питання для України та 30 союзників - приймати рішення щодо членства. Росія не має жодного слова у цьому. Наш головний фокус наразі на тому, щоб допомогти Україні перемогти у цій війні», - сказав керівник Альянсу.

Водночас, відповідаючи на запитання модератора про можливість прискореного шляху України до членства, як це було зроблено для Фінляндії та Швеції, Столтенберг зауважив, що наша країна наразі перебуває у стані війни, і в цьому велика різниця.

«Фінляндія і Швеція є давніми партнерами для НАТО, серед союзників існує консенсус щодо їх запрошення до повноправного членства, саме таке рішення було прийнято під час Мадридського саміту. Що стосується України – там триває війна, і найвищим пріоритетом зараз є надання їй військової допомоги, що ми й робимо як союзники і партнери. Ця військова допомога є безпрецедентною», - зазначив генсек НАТО.

Нагадаємо, напередодні Столтенберг заявив, що НАТО незабаром доставить в Україну системи для боротьби з дронами.

Раніше стало відомо, що НАТО з 17 до 30 жовтня проводитиме навчання з ядерного стримування. У них буде задіяно 14 країн і до 60 літаків.

Також ми повідомляли, що НАТО розробляє 10-річний план відновлення оборонної промисловості України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: