Членство в НАТО: як країни відреагували на заявку України

Читать на русском

Тиждень тому президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО за прискореною процедурою. Генеральний секретар Єнс Столтенберг отримав заявку і констатував, що «двері НАТО відчинені», але рішення приймають усі 30 членів Альянсу. Поки що лише половина цих країн прокоментувала намір України приєднатися до організації. Хтось підтримав, а хтось поки що відмовчується – на інфографіці «Слово і діло».

Підтримали намір України стати членом НАТО 11 країн: Естонія, Латвія, Литва, Канада, Північна Македонія, Польща, Румунія, Словаччина, Хорватія, Чехія та Чорногорія.

Дев'ять із них випустили спільну заяву, в якій підтвердили рішення саміту НАТО у Бухаресті у 2008 році щодо майбутнього членства України (і закликали збільшити військову допомогу).

У день підписання заявки її підтримала Канада: міністр закордонних справ Мелані Жолі підтвердила, що Канада завжди підтримував прийом України до Альянсу.

У Німеччині підтримали членство України в НАТО, заявивши, що країна «вільна обирати альянси, до яких вона хоче приєднатися». Але водночас міністр оборони Крістіне Ламбрехт наголосила, що потрібно виконати певні вимоги.

США також підтримують політику «відчинених дверей», але не дають однозначної відповіді щодо вступу України.

Болгарія та Словенія не підтримують бажання України вступити до НАТО. Президент Болгарії Румен Радєв заявив, що декларація Бухарестського саміту у 2008 році щодо майбутнього членства України ухвалювалася в «іншому безпековому середовищі». А сьогоднішня війна в Україні вимагає, щоб членство обговорювалося у повному складі, і щоб воно не наражало на ризик, втягуючи НАТО у війну.

Міністр закордонних справ Словенії Таня Файон сказала, що її країна утримується від підтримки вступу України до НАТО «через високі ризики безпеки».

Інші країни поки що публічно не давали оцінку прагненням України – Албанія, Бельгія, Британія, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Ісландія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Туреччина, Франція та Угорщина – хоча з представниками деяких з них заявка в НАТО обговорювалася.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило, як змінювалося ставлення українців до вступу країни до НАТО.

Також ми говорили з експертами про те, наскільки реальний швидкий вступ України до НАТО і з якими перешкодами ми можемо зіткнутися.

Які переваги дасть вступ до Альянсу – на відео.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: