Членство в НАТО: анексовані території не завадять Україні вступити до Альянсу

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Не виключається, що деякі країни, які проти приєднання України до Північноатлантичного Альянсу, будуть кулуарно наголошувати на тому, що є факт анексії українських земель росією і тому Україну брати в НАТО не можна. Однак насправді анексовані Росією території не є перешкодою для вступу України до складу НАТО.

Про це розповів політолог Олексій Якубін у коментарі «Слово і діло».

За його словами, може виникнути питання, що робити з анексованими територіями й це може стати формальним приводом для спроби відмовити Україні – мовляв, Київ відразу почне застосовувати НАТО, щоб відбити ці території. Насправді цей «аргумент» легко відбивається.

Київ йде в НАТО: як реагує світ і що думають в УкраїніПро підтримку Заходом членства України в НАТО та про перспективи швидкого вступу до Альянсу – у матеріалі Слово і діло

«Є приклад так званої формули ФРН, яка свого часу так само приєднувалася до НАТО. Тоді Німеччина була розділена, але німецький уряд виступав від імені всієї Німеччини, в тому числі Східної, майбутньої НДР під контролем СРСР. І тоді уряд ФРН пообіцяв, що не буде використовувати НАТО, щоб за допомогою блоку відновити контроль над східною частиною Німеччини та, фактично, почати війну з Радянським Союзом», – пояснив Якубін.

Якубін нагадав також, що НАТО, в першу чергу, це оборонний союз, який не націлений на атаку кого-небудь, тільки на удар у відповідь, якщо атакують його членів.

Нагадаємо, 30 вересня президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ради нацбезпеки та оборони підписав заявку на вступ України в НАТО в прискореному порядку.

Українці зараз підтримують вступ нашої країни в НАТО сильніше, ніж будь-коли в історії – понад 80% висловилися «за».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: