У НАТО закликали збільшити виробництво зброї та боєприпасів, але є нюанс – Bloomberg

Читать на русском
Схоже, що пройдуть роки, перш ніж виробники озброєння зможуть наростити пропозицію до рівня попиту; є дуже багато проблем, які складно вирішити швидко
Ілюстративне фотоenigma.ua

Держави-члени НАТО закликають свої оборонні компанії наростити виробництво озброєння і боєприпасів, щоб відновити військові запаси, які значно зменшилися через допомогу Україні. Однак компаніям можуть знадобитися роки, щоб відновити свої потужності.

Про це повідомляє американське видання Bloomberg.

З моменту початку повномасштабної війни в Україні союзники надіслали українській армії озброєнь на багато мільярдів доларів. Це значно зменшило їх власні військові запаси. Паралельно різко зріс попит на виготовлення систем протиповітряної оборони, протитанкового озброєння, боєприпасів та іншої військової продукції. Здавалося б, оборонні підрядники повинні бути раді, однак насправді компаніям буде дуже складно збільшити виробництво після десятиліть роботи над невеликими оборонними замовленнями країн НАТО.

«Леопарди» для ЗСУ: чому Німеччина тягне з постачанням танків для УкраїниПро те, чому Німеччина всіляко затягує поставки Україні важкої техніки, танків та БМП – в матеріалі Слово і діло

Видання вказує, що зараз союзники відправляють ЗСУ радянську зброю, техніку та боєприпаси – запаси яких вже знаходяться на межі повного зникнення. Відправлене потрібно замінити сучасною зброєю, при цьому треба відновити запаси та наростити військову присутність НАТО на східному напрямку. Збільшення запасів НАТО, згідно із заявою генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, стане також гарантією того, що Україну зможуть підтримувати й надалі.

Однак в реальності все не дуже добре: схоже, що пройдуть роки, перш ніж виробники озброєння зможуть наростити пропозицію до рівня попиту. Перш за все, компаніям доведеться відновлювати виробничі лінії, скорочені після того, як НАТО урізало витрати на оборону, коли Холодна війна закінчилася. Протягом 24 років оборонні витрати тільки скорочувалися, лише у 2014 році вони знову почали зростати. До того ж компаніям не вистачає кваліфікованих фахівців, а також вони відчувають проблеми з доступом до деяких напівпровідників і рідкісноземельних металів.

«Ми працювали в такому режимі протягом десятиліть, а тепер раптом ми вступаємо в зовсім іншу гру. Потрібно масово розширюватися, і це просто величезні зусилля, які вимагають часу, тому що потрібно все переналаштувати» – пояснив виданню директор з питань оборони та безпеки в Асоціації аерокосмічної та оборонної промисловості Європи Буркард Шмітт.

Нагадаємо, країни НАТО засудили масований ворожий ракетний удар по мирних містах України 10 жовтня. Україна отримає більше військової допомоги для відсічі російським терористам.

Зокрема, міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Україні в «найближчі дні» поставлять першу з чотирьох обіцяних систем ППО IRIS-T.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: