У Зеленського заявили про необхідність гарантій безпеки України перед вступом у НАТО

Читать на русском
Представник ОПУ зазначив, що Україна не проти йти таким же шляхом до вступу в НАТО, як Швеція і Фінляндія.
Офіс президента

Ще до того, як Україна вступить до НАТО, їй потрібні гарантії безпеки, щоб швидше подолати агресію рф і унеможливити її повторення у майбутньому.

Про це заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив у ефірі всеукраїнського телемарафону.

«До того, як вступить Україна до НАТО, нам вже потрібні гарантії наразі безпеки нашої держави, щоб швидше справитися з російською агресією і щоб унеможливити повторення російської агресії у майбутньому після нашої перемоги», - уточнив представник ОПУ.

Прискорений вступ України до НАТО: як швидко нас приймуть і що це означає для УкраїниОчікувати, що НАТО прийме Україну до своїх лав прямо зараз, звичайно не варто. Але це рішення задає вектор української політики на довгі роки вперед

Заступник керівника Офісу президента, відповідаючи на питання, чи може Україна оминути етап ПДЧ щодо членства в альянсі, сказав, що це, безумовно, можливо.

«Наразі ми бачимо, що Швеція і Фінляндія рухаються до НАТО без інструменту ПДЧ. Україна уважно слідкує за цим процесом і побачила, що насправді, коли говорилося про те, що не можна без ПДЧ, то виявилося, то можна. Україна враховує ці реалії і враховувала, подаючи заявку у п’ятницю, і там також було відзначено про те, що 2 держави рухаються без ПДЧ», - наголосив Жовква.

Він відзначив, що Україна не проти йти таким же шляхом до вступу в НАТО, як Швеція і Фінляндія.

При цьому, заступник керівника Офісу президента додав, що міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі позитивно відреагувала на заявку України на вступ до НАТО і назавала це «абсолютно нормальнии кроком», який Канада готова підтримати.

«Ми бачили і заяву трьох міністрів закордонних справ Балтії, де теж говорилося про підтримання пришвидшеної процедури. Ми бачили заяви і інших партнерів. Президент України вже після того, як була подана заявка, говорив, наприклад, з прем’єр-міністром Данії, і також було обговорено це питання. Сьогодні відбулася розмова з Президентом Франції. Тому процес буде тривати», - уточнив посадовець.

Жовква зазначив, що раніше, коли тривав процес руху заявки на вступ до Євросоюзу, хоч і поступово, але буквально кожного дня з’являлися позитивні новини, і за 120 днів Україні вдалося отримати статус кандидата.

«Тому цей процес також буде складний, непростий, але для цього буде працювати і президент, і вся дипломатична служба України, - щоб отримати відповідний результат», - підсумував він.

Нагадаємо, що 30 вересня президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони підписав заявку на вступ України до НАТО у прискореному порядку.

Також нагадаємо, що в ОПУ представили рекомендації щодо проєкту гарантій безпеки для України.

Водночас, у кремлі заявили, що проєкт гарантій безпеки для України становить «загрозу» для росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: