Сьогодні продовжилася битва за нормальне життя для наших людей – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 18 жовтня, 237-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 18 жовтня, 237-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, хоч би що планував і робив ворог, Україна захистить себе.

Основне зі звернення президента України:

  • Були нові російські атаки проти нашої енергосистеми. Частину дронів і ракет вдалося збити. Знову дякую за це нашим зенітникам, нашим Повітряним силам. Зокрема 138-й Дніпровській зенітній ракетній бригаді за збиття чотирьох «Калібрів». Є хороші результати й в інших наших захисників неба. Відзначу сьогодні ще Херсонську зенітну ракетну бригаду за збиття російського штурмовика Су-25.

  • Дякую і партнерам – усім, хто допомагає нам із протиповітряною та протиракетною обороною. Наприклад, дуже добре показала себе німецька «Айріс-Т» – це справді ефективна система. Працюємо з партнерами, щоб дати ще більше захисту українському небу.

  • Протягом доби терористичних ударів зазнали понад 10 українських регіонів. Житомирщина й Київщина, Сумщина, Дніпро й Кривий Ріг, Харківщина та Запоріжжя, Миколаїв та інші міста Південної України, Донбас. Усюди, де це можливо, намагаємося прискорити відновлювальні роботи.

  • Але зараз так само, як і в попередні дні, загальна ситуація ще потребує дуже свідомого споживання електрики й обмеження використання у пікові години техніки, що споживає багато енергії. Що свідомішим є наше побутове споживання електрики з 17-ї по 23-тю годину, то стабільнішою буде наша енергосистема. Кожен і кожна, хто дотримується цього простого правила для пікових годин, допомагає всій країні.

  • Сьогодні в мене було багато нарад і комунікації щодо відновлення інфраструктури. Завтра запланована ще одна загальна нарада щодо ситуації в енергетиці. Опрацьовуємо всі можливі сценарії. І, звичайно, все це поєднується з нашими заходами для посилення оборони проти дронів.

  • Маємо пам'ятати, що сам факт звернення росії по таку допомогу до Ірану є визнанням Кремлем свого військово-політичного банкрутства. Десятиліттями вони витрачали мільярди доларів на свій ВПК, а в підсумку пішли на поклон у Тегеран, щоб отримати доволі прості дрони й ракети. Стратегічно це їм усе одно нічим не допоможе. Лише додатково доводить світу, що росія – на траєкторії свого програшу й намагається втягнути у свої спільники в терорі ще когось. Але зараз на тактичному рівні завдяки іранським дронам у терористів іще можуть виникати певні надії, якісь там розрахунки, нові ілюзії. Все це розвалиться, як і попередні їхні розрахунки.

  • 237 днів цієї війни доводять, що ми здатні знайти відповідь на будь-які загрози. Якщо діємо разом – усі українці й народи вільного світу.

  • Маємо сьогодні важливе рішення від Естонії – її парламент визнав росію державою – спонсором тероризму. І це ще один європейський крок до того, щоб фактична реальність російського терору і європейське офіційне ставлення до росії повністю збігалися. Терор має отримувати всі види реакції – на полі бою, санкційну та юридичну. Дякую за це нашим естонським друзям! Ми продовжимо роботу на всіх рівнях, щоб і інші країни ухвалювали аналогічні рішення.

  • Провів нараду щодо опрацювання у структурах ООН проєкту нашої резолюції щодо створення компенсаційного механізму, який забезпечить компенсацію за рахунок російських активів усієї шкоди за цю війну. Поступово рухаємось і за цим напрямком. Держава-терорист неминуче заплатить за все, що наробила.

  • Сьогодні відбулося чергове розширення нашої платформи United24. Ця державна фандрейзингова платформа зібрала вже понад 200 мільйонів доларів від людей із десятків країн. Олександр Усик став новим амбасадором United24. Я щойно говорив з ним і подякував йому за готовність працювати для України. Просто нагадаю, що амбасадорами разом з Усиком уже є Андрій Шевченко, Еліна Світоліна, Imagine Dragons, креативний директор Balenciaga Демна, Лієв Шрайбер, Барбара Стрейзанд і Марк Гемілл.

  • Сьогодні ж на рахунки України надійшли 2 мільярди євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу. Це важливо для нас – для соціальної підтримки наших людей. Ми дуже вдячні. Очікуємо й інші транші за цим пакетом обсягом 9 мільярдів євро загалом.

Раніше Зеленський зазначив, що з 10 жовтня було зруйновано 30% українських електростанцій.

Нагадаємо, що МЗС України ініціювало розрив дипвідносин із Іраном.

Також стало відомо, що Іран погодився передати рф балістичні ракети на додаток до дронів.

Окрім цього, в ОПУ спрогнозували, як довго росія може атакувати Україну іранськими дронами.

Країна-агресор використовувала іранські дрони-камікадзе проти Одеси, Миколаєва, Києва, Кривого Рогу, Харкова, Дніпра, Білої Церкви, Запоріжжя, Нікополя. Докладніше – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: