Три країни Європи профінансують виробництво озброєння для України – подробиці

Читать на русском
Данія підписала листа зі Словаччиною, Норвегією та Німеччиною про наміри виробництва гаубиць для України.
Jaro Nad/Twitter

Данія, Норвегія та Німеччина профінансують виробництво словацьких САУ Zuzana-2 для Збройних Сил України. Передбачається, що за кошти трьох країн збудують 16 самохідних гаубиць.

Про це повідомляє видання DennikN, з посиланням на заяву МЗС Данії.

Зазначається, що Данія підписала листа зі Словаччиною, Норвегією та Німеччиною про наміри виробництва гаубиць для України.

Загалом, країни погодилися пожертвувати близько 685 мільйонів крон (близько 92 млн євро). З них Данія вносить близько 230 мільйонів крон (30,9 млн євро).

«Цією пожертвою Данія ще раз допомагає надати важливе обладнання Україні. Війна в Україні, на жаль, буде затяжною. Тому дуже важливо, щоб ми також підтримували боротьбу українців за свободу в довгостроковій перспективі», - заявив міністр оборони Мортен Бьодсков.

Дев'ятеро президентів країн НАТО закликали збільшити військову допомогу УкраїніПрезиденти дев'яти європейських країн закликали членів НАТО «суттєво збільшити» військову допомогу Україні.

Крім того, у п'ятницю, 30 вересня, уряд Данії отримав підтримку парламенту на додатковий пакет пожертвувань Україні в розмірі 1,1 мільярда данських крон (148 млн євро). Ці кошти допоможуть забезпечити постачання обладнання та озброєння для України.

«Багато країн уже надали великі суми, і загальна сума пожертвувань Данії на озброєння і військові потреби зараз становить майже 3,8 млрд данських крон. Але необхідні більш довгострокові та постійні внески. Тому важливо, що сьогодні ми можемо представити нашу спільну угоду про фінансування великої кількості САУ «Zuzana-2», - сказав Бьодсков.

Водночас, агентство Reuters, посилаючись на інформацію Міністерства оборони Німеччини, повідомляє, що йдеться про 16 словацьких установок, а поставки почнуться в наступному році.

Нагадаємо, що на початку червня Словаччина підписала контракт про передачу Україні восьми самохідних гаубиць Zuzana-2.

Напередодні стало відомо, що Німеччина відправить в Україна велику партію летального та нелетального озброєння. Зокрема, системи ППО IRIS-T і РСЗВ MARS II.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: