НАТО має прийняти Україну після перемоги над росією – МЗС Литви

Читать на русском
НАТО має прийняти Україну після перемоги над країною-агресором, інакше Альянс буде позбавлений сенсу.

НАТО має прийняти Україну після перемоги над країною-агресором, інакше Альянс буде позбавлений сенсу.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс, пише видання Delfi.

«Сподіваюся, що їх (питання - ред.) ніколи не доведеться піднімати, і ми зможемо привітати Україну зі вступом до оборонного клубу», - заявив Ландсбергіс, коментуючи рішення президента України Володимира Зеленського подати офіційну заявку на членство України в НАТО в прискореному порядку.

За словами міністра, Литва підтримує бажання України стати членом НАТО. Ландсбергіс зазначив, що виникне багато питань, якщо наша країна після перемоги над росією в майбутньому не стане частиною Альянсу.

Членство в НАТО: як країни відреагували на заявку УкраїниЯкі країни-члени НАТО підтримують вступ України, хто проти і хто поки що мовчить – на інфографіці.

«Моє питання: яким був би НАТО і сенс у НАТО, якби в ньому не було України. Якщо НАТО визнає, що наш найстратегічніший виклик у XXI столітті – це агресивна рф та Україна є єдиною державою, яка перемогла у війні проти рф, й вона залишається поза НАТО. Тоді Україна стає більшою, ніж НАТО, вона стає захисником НАТО. У певному сенсі захистила НАТО від стратегічного супротивника НАТО», - зазначив міністр.

Як пояснює Ландсбергіс, Україна стала дуже сильною трансатлантичною державою, яка після перемоги над росією стане членом НАТО й матиме надзвичайно міцні зв'язки зі США.

«З одного боку, це зрозуміло та зрозуміло, з іншого боку, це показує, що ЄС та європейський континент ще не зміг сам стати таким якорем, який геополітично та стратегічно пов'язує державу на багато десятиліть. Це зараз робить Америка», – додав міністр.

Нагадаємо, 30 вересня Україна подала заявку на прискорений вступ до НАТО у відповідь на оголошення росією анексії 4 областей.

В Альянсі прокоментували такий крок України. Як заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, для вступу потрібна згода всіх 30 країн-членів.

У той же день влада Канади і країн Балтії заявила про підтримку заявки України.

Зеленський подякував лідерам 9 країн, які підтримують вступ України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: