Санкції проти росії: які обмеження ЄС впровадив проти агресора з початку війни

Читать на русском

З самого початку війни росії проти України Європейський Союз запроваджує проти москви численні та масштабні санкції за агресію. Ці санкції спрямовані як проти цілих галузей економіки, так і проти конкретних осіб.

Сьогодні, у день узгодження Радою ЄС вже восьмого пакету санкцій, «Слово і діло» пропонує згадати, які санкції вже впроваджені проти росії Європейським Союзом.

Про найважливіші санкції проти росії, які запровадив Європейський Союз – на інфографіці Слово і діло
Санкції ЄС. Вісім пакетів проти росіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перший пакет санкцій був запроваджений 23 лютого, за добу до вторгнення росії в Україну. Всього в ньому містилося три види санкцій. Зокрема, були заморожені активи 351 депутата державної думи росії та 27 фізичних та юридичних осіб: міністрів, бізнесменів, офіцерів зс рф, банків. ТАКОЖ ЄС заборонив фінансувати державний банк рф і заборонив будь-які економічні відносини з непідконтрольними законному уряду України територіями Донецької та Луганської областей.

Другий пакет санкцій впровадили 25 лютого, на другий день війни. Він містив п'ять видів санкцій, у тому числі повну заморозку активів президента рф та глави МЗС росії, розширення інших персональних санкцій на членів РНБО рф та інших депутатів держдуми росії. Масштабні санкції торкнулися фінансового сектора рф: ЄС заборонив лістинг та послуги з розміщення акцій російських компаній, прийом депозитів від росіян, продаж цінних паперів російським клієнтам.

Фінансовий сектор рф зазнав сотні мільярдів доларів «прямих збитків» від санкцій – BloombergОцінка впливу санкцій російського мінфіну враховує суттєві удари по фондовому ринку, банківському капіталу, а також 300 млрд доларів заморожених валютних резервів.

Заборона торкнулася також продажу, поставки, передачі або експорту в росію окремих товарів і технологій в нафтопереробці. Крім зазначених санкцій, були застосовані також транспортні (заборона на експорт товарів і технологій в авіаційній і космічній промисловості, на надання послуг страхування, перестрахування і техобслуговування), технологічні (обмеження на експорт товарів і технологій подвійного призначення, визначених товарів і технологій, які міг застосовувати військово-промисловий комплекс росії) і візові (скасування спрощеного візового режиму для дипломатів, інших російських чиновників і бізнесменів).

Третій пакет санкцій ЄС впровадив 28 лютого, на четвертий день війни. Найважливіші санкції в ньому – транспортні, коли скасували дозвіл на посадку, зліт або політ над територією ЄС будь-якому літаку, що належить росії. ТАКОЖ ЄС запровадив нові персональні санкції проти 26 росіян, і заборонив здійснювати операції з Центробанком росії або будь-якою юридичною особою, організацією, що діє від його імені.

2 березня ЄС випустив доповнення до третього пакета санкцій. Там містилася заборона на мовлення пропагандистських російських телеканалів Sputnik та Russia Today на території Євросоюзу і – найважливіше – від міжнародної системи SWIFT вперше було застосовано відключення відразу семи великих російських банків. Також важливою була повна заборона продавати, постачати, передавати або експортувати банкноти, деноміновані в євро, в росії.

9 березня ЄС доповнив перший і третій пакети санкцій, значно їх розширивши. Персональні санкції торкнулися 160 росіян (146 членів ради федерації рф і 14 бізнесменів), а також було запроваджено заборону продавати, постачати, морські навігаційні товари та технології будь-якій фізичній або юридичній особі, організації в росії, в тому числі для розміщення на борту судна під прапором росії.

Дохід рф від експорту енергоносіїв за декілька місяців впав майже втричі – ЄрмакДоходи російської федерації від експорту нафти, газу, нафтопродуктів і газового конденсату в серпні впали до 5,6 мільярда доларів.

Четвертий пакет санкцій запровадили 15 березня, на 19-й день війни України проти російського вторгнення. Він торкнувся 15 фізичних і 9 юридичних осіб з росії. Також росіян позбавили послуг кредитного рейтингу в Європі, з'явилися торгові обмеження по чавуну, сталі, предметів розкоші. Нового удару було завдано по можливостях експорту у рф товарів подвійного призначення та заборонені будь-які інвестиції в енергетичний сектор росії.

П'ятий пакет санкцій впровадили 8 квітня. Своїх активів і права в'їзду в Європу позбулися 217 росіян і 18 компаній, серед яких чотири банки. Росіянам заборонили заводити депозити, криптогаманці, продавати банкноти та цінні папери, російські компанії відсторонили від держзакупівель в ЄС.

Найголовнішим в п'ятому пакеті стала заборона на імпорт російського вугілля в ЄС, починаючи з серпня 2022 року. Також деякі судна рф припинили пускати в європейські порти, а ЄС заборонив імпорт з рф низки товарів – деревини, цементу, добрив, морепродуктів, лікеру.

Шостий пакет санкцій ЄС запровадив проти росії 3 червня. Активів позбулися 65 фізичних і 18 юридичних осіб з росії, ще три великих банки рф виявилися повністю відключені від SWIFT. ЄС значно розширив заборону на експорт товарів та технологій, які сприяють вдосконаленню сектора оборони та безпеки росії. Але найважливішим елементом пакета стала поетапна заборона купівлі, імпорту або передачі сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії, з виключенням для держав ЄС, які не мають альтернатив.

Розкрито найбільшу дезінформаційну кампанію росії: ціла мережа фейкових ЗМІДезінформаційна кампанія, що тривала з квітня по вересень, є найбільшою спробою просувати інтереси росії у соціальних медіа з початку повномасштабної війни в Україні.

В рамках боротьби з пропагандою рф було припинено мовлення пропагандистських російських каналів «Росія РТР», «РТР Планета», «Росія 24», «ТВ Центр Інтернешнл».

Сьомий пакет санкцій ЄС впровадив проти росії 21 липня. У ньому містилася норма щодо декларування активів осіб, які потрапили під санкції, а також заборона покупки або імпорту російського золота, ювелірних виробів. 22 липня пакет був доповнений: без активів залишили 54 росіян і 10 компаній.

26 липня ЄС продовжив до 31 січня 2023 року санкції, які діють проти рф з 2014 року, а також заявив про те, що повністю припинено спрощений візовий режим з росією.

6 жовтня в ЄС оголосили про те, що узгоджено восьмий пакет санкцій проти рф. Основне в ньому – це запровадження «стелі цін» на російську нафту. Крім того, в ЄС заявили, що новий санкційний пакет завдасть ще сильнішого удару по російському ВПК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: