Як змінюється вартість газу в Європі

Читать на русском

Сьогодні, 27 вересня, біржова ціна газу в Європі знову перевищила 2 тисячі євро за тисячу кубометрів. Ціни злетіли на тлі повідомлень про безпрецедентні пошкодження на газопроводі «Північний потік», який транспортує газ із росії до Європи. Раніше такий вплив на вартість блакитного палива мало скорочення поставок з рф. «Слово і діло» вивчило, як за останні три роки змінювалася біржова ціна на газ у Європі.

Наприкінці вересня 2019 року ціна на газ на нідерландському транспортному хабі TTF складала 189,7 євро за тисячу кубометрів.

На початку 2020 року вартість газу в Європі почала знижуватися: станом на кінець лютого тисячу кубометрів коштували 152,6 євро, наприкінці березня – 133,2 євро. Майже така сама ціна зберігалася в Європі аж до осені. Восени 2020-го газ у Європі коштував до 149 євро за тисячу кубів.

Стрімко подорожчання почалося з грудня 2020 року, тоді наприкінці місяця тисяча кубометрів газу в Європі коштувала 177,9 євро. Наприкінці січня минулого року газ коштував 183,6 євро, до кінця червня вартість зросла вже 366,5 євро. До кінця вересня 2021-го газ подорожчав ще у кілька разів – до 982,1 євро за тисячу кубометрів.

У жовтні та грудні минулого року газ у Європі трохи подешевшав, а з початку цього року ціни відновили зростання.

На кінець лютого тисяча кубометрів газу коштувала 1095,8 євро, на кінець березня – 1320,7 євро. У квітні-травні ціни трохи знизилися, а влітку почали бити рекорди: наприкінці червня газ коштував 1458,1 євро за тисячу кубометрів, наприкінці липня – понад 2 тисячі, наприкінці серпня – 2516,6 євро.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як перед опалювальним сезоном змінилися ціни на газ та електрику в Європі.

За інформацією ЗМІ, промислові гіганти Європи починають скорочувати виробництво через високі ціни на енергоносії.

Експерти прогнозують, що дефіцит газу в Європі може зберегтися щонайменше до 2025 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: