Витоки газу з «Північного потоку» можуть спричинити кліматичну катастрофу – екологи

Читать на русском
Внаслідок витоку газу на Північному потоці в атмосферу потрапило близько 300 тисяч метричних тонн метану – одного із найпотужніших парникових газів.
euronews.com

700-метрова калюжа вируючої води в Балтійському морі, яка виникла внаслідок розриву на газопроводі «Північний потік», може спричинити кліматичну катастрофу.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Це найпомітніший з трьох великих витоків газу з трубопроводів, що з'єднують росію та Європу. За оцінками Німеччини, внаслідок викидів в атмосферу потрапило близько 300 тисяч метричних тонн метану – одного із найпотужніших парникових газів. Ця кількість газу матиме приблизно такий самий вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди приблизно 5,48 мільйонів автомобілів у США.

Кліматичний саміт у Глазго: які цілі поставили країни-учасниціКліматичний саміт завершився у Глазго. Які цілі поставили учасники та які зобов'язання взяли на себе – на інфографіці.

Хоча «Північний потік-1» було зупинено, а «Північний потік-2» навіть не запускався, всі вони містили природний газ під тиском, переважну частину якого становить метан. Федеральне агентство з охорони довкілля Німеччини заявило, що його розрахунок кількості метану, що викидається, заснований на передбачуваному стані заповнення та інформації про обсяг з двох трубопроводів.

«На трубопроводах немає механізмів стримування, тому весь вміст труб, ймовірно, витікає», – йдеться у заяві FEA.

Видання нагадує, що метан дає у 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ протягом перших 20 років перебування в атмосфері, але після цього швидко розкладається.

Ендрю Бакстер, директор із енергетичної стратегії Фонду захисту довкілля, підрахував, що внаслідок пошкодження газопроводу було викинуто близько 115 тисяч метричних тонн метану.

Найбільший відомий викид метану в США стався в 2015 році на газосховищі в каньйоні Алісо (Лос-Анджелес), де за кілька місяців було викинуто близько 97 100 тонн метану.

Інші вчені заявляють, що хоча витоки з «Північного потоку» стали катастрофою для клімату, вони, як і раніше, меркнуть порівняно з щоденними викидами газової інфраструктури в усьому світі.

«Найпрямішим впливом цих витоків газу на клімат є додаткова порція потужного парникового газу метану. Тим не менш, це крихітна бульбашка в океані в порівнянні з величезною кількістю так званого «летючого метану», який викидається щодня по всьому світу через такі речі, як фрекінг, видобуток вугілля та видобуток нафти», – сказав виконавчий директор Единбурзького інституту зміни клімату Дейв Рей.

У Міністерстві довкілля Німеччини зазначили, що хоча витікання метану шкідливі для клімату, вони не становлять серйозної загрози для морського середовища.

Нагадаємо, 26 вересня на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Фахівці зафіксували відразу три витоки газу в різних місцях.

У Євросоюзі вважають, що пошкодження трубопроводів є наслідком навмисної дії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: