США ініціюють резолюцію Радбезу ООН, щоб засудити псевдореферендуми в Україні

Читать на русском
При цьому, проєкт резолюції, розроблений США й Албанією, скоріше за все, буде заблокований в Раді Безпеки ООН російською стороною.
фото: АР

США анонсували внесення на розгляд Радбезу ООН проєкту резолюції, яка засуджуватиме так звані референдуми, організовані російськими окупантами на території України. Очікується, що документ офіційно буде представлений впродовж найближчих днів.

Про це постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила на засіданні Радбезу ООН у вівторок, 27 вересня.

«Боротьба України – це не лише битва за виживання, але й боротьба за демократію й ті принципи, які ми всі цінуємо. Саме тому ми представимо резолюцію, яка засуджує ці фіктивні референдуми, закликає країни-члени не визнавати будь-які зміни статусу України та зобов’язує рф вивести її війська з України», - заявила представниця США.

Згідно з її словами, якщо не реагувати на російські псевдореферендуми, це відкриє скриньку Пандори, яку потім неможливо буде закрити. У цьому зв’язку вона звернулася до інших членів Організації приєднатися до ініціативи, щоби підтвердити відданість Статуту ООН й розв’язанню цього виклику.

При цьому, проєкт резолюції, розроблений США й Албанією, скоріше за все, буде заблокований в Раді Безпеки ООН російською стороною. Але в такому разі, як заявила постпред США, це питання буде передано Генасамблеї ООН.

«Якщо рф вирішить захистити себе від відповідальності тут, у Раді, то ми звернемося до Генеральної Асамблеї ООН, щоби надіслати однозначний сигнал москві. Світ повинен об’єднатися і захистити Статут ООН», - наголосила Томас-Грінфілд.

Нагадаємо, що Зеленський виступив на засіданні Ради Безпеки ООН. «Слово і діло» повідомляло, про що саме говорив президент.

Раніше президент Євроради закликав призупинити членство рф в Радбезі ООН.

Також нагадаємо, що путін 30 вересня може оголосити про анексію захоплених територій України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: