Росія відчула, що програє і намагається відтягнути цей момент – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 26 вересня, 215-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 26 вересня, 215-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив президент, росія відчула, що програє, і намагається відтягнути момент поразки та забезпечити бодай якусь активність на фронті.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Провів сьогодні чергове засідання Ставки. Головна увага – оперативній ситуації на передовій. Заслухали Головнокомандувача, командувачів, керівника розвідки, міністра оборони. Обговорили застосування окупантами нових озброєнь, зокрема іранських безпілотників.

  • У постійному робочому режимі працюємо над забезпеченням наших воїнів зброєю та боєприпасами.

  • Особливо гостра ситуація – на Донеччині. Робимо все, щоб стримати ворожу активність. Саме там зараз наша ціль номер один, оскільки і для окупантів Донбас – все ще ціль номер один.

  • Постійні спроби російського наступу на Донеччині напевно увійдуть в історію війн як одне з найбільш цинічних убивств своїх же солдатів. Коли бачимо це, коли бачимо ці наступи, ще раз переконуємось, що російська мобілізація – це відверте намагання дати командирам на місцях постійний потік «гарматного мʼяса». Іншого сенсу в російській мобілізації просто немає.

  • Вони відчули, що програють, і намагаються просто відтягнути цей момент, забезпечити хоч якусь активність на фронті, поставити хоч когось зі зброєю в руках замість загиблих.

  • Говорив сьогодні з Марком Рютте, премʼєр-міністром Нідерландів. І про злочинну мобілізацію, яку росія проводить зокрема на окупованій території, намагаючись кинути на смерть під російським прапором і наших громадян. І про псевдореферендуми також говорили – реакція світу на них і на будь-які подальші кроки окупантів буде жорсткою.

  • Провів нараду з головою нашого уряду, Денисом Шмигалем. Підбили підсумки нашої міжнародної активності у вересні, результати контактів з партнерами.

  • Працюємо в рамках Fast Recovery, повертаючи нормальне життя на звільнену від окупантів територію. Ми робимо необхідні кроки, готуючись до зимового періоду.

  • Взяв участь у запуску спеціального інвестфонду для підтримки наших українських підприємців і експортно-орієнтованих компаній. До фонду вже залучено 125 мільйонів доларів, і сума буде подвоєна. У цей фонд, Horizon Capital Growth – так він називається, проінвестували найбільш респектабельні західні фонди, банки та інституції.

  • В Офісі сьогодні відбувся важливий політико-дипломатичний захід. Послам тридцяти держав – наших партнерів – був представлений проєкт щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави.

  • Складність притягнення росії за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів не достатньо. Потрібен саме Спеціальний міжнародний трибунал. І ми дуже детально і дуже прискіпливо опрацьовуємо цей проєкт. Не сумніваюсь – Трибунал буде. Буде відповідальність для усіх, хто розвʼязав цю злочинну війну проти України і свободи в Європі.

  • Загалом 2135 бійців трьох бригад вже відзначені державними нагородами.

«Я дякую усім, хто захищає нашу державу! Особливо хочу сьогодні відзначити воїнів, які боронять Україну зараз на Донеччині. Бійців 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний яр» і 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади – за героїчну оборону на Бахмутському напрямку. А також хочу відзначити воїнів 80-ї десантно-штурмової бригади за рішучі і грамотні дії при звільненні нашої території. Дякую вам, хлопці!», - зазначив президент.

Нагадаємо, що Зеленський розповів про відновлення та допомогу визволеним з полону українським захисникам.

Раніше «Слово і діло» повідомляло, які обіцянки Зеленський давав упродовж сьомого місяця війни.

Також Зеленський прокоментував масову мобілізацію кримських татар окупантами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: