Стало відомо, скільки українців не можуть повернутися додому з рф

Читать на русском
На території росії перебуває близько 1,5 мільйони громадян України, які не можуть повернутися додому.
Ілюстративне фотоФото – v-variant.com.ua

З території рф до України не можуть повернутися додому велика кількість громадян України. Більшість з них – жінки та діти.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час виступу в рамках Генасамблеї ООН.

Зазначається, що майже 1,5 мільйони українців перебувають на території росії без змоги виїхати звідти. Крім того, рідні не можуть з ними встановити зв’язок.

Кількість українців, готових виїхати жити до США чи ЄС, знизилася вчетверо – опитуванняЯкщо два роки тому на постійне проживання до США чи ЄС були готові виїхати 28 відсотків українців, то зараз – 7 відсотків.

«Сьогодні як ніколи важливо використати всі наявні міжнародні інструменти захисту основоположних прав людини й подвоїти наші спільні зусилля, аби не допустити насильницької експлуатації українських громадян», – зазначила вона.

Також Стефанішина нагадала, що до початку повномасштабного вторгнення росії Україна була інтегрована в європейські механізми запобігання торгівлі людьми. Сьогодні ж збільшується інтенсивність співпраці з інституціями ЄС з протидії подібним злочинам.

Нагадаємо, ООН буде розслідувати воєнні злочини окупантів, зокрема й депортацію дітей з України в росію та їх незаконне всиновлення.

Також відомо, що 36% українських біженців мають намір повернутися в Україну, коли переконаються, що в місцевості, де вони жили, безпечно перебувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: