Кількість українців, готових виїхати жити до США чи ЄС, знизилася вчетверо – опитування

Читать на русском

Якщо два роки тому на постійне проживання до США чи ЄС були готові виїхати 28 відсотків українців, то зараз – 7 відсотків.
Reuters

Кількість українців, які готові виїхати на постійне проживання до США чи Євросоюзу, знизилася вчетверо – з 28% у жовтні 2020 року до 7% цього вересня.

Це результати опитування, проведеного КМІС.

Водночас з 69% до 91% зросла кількість українців, які не хотіли б виїжджати навіть у разі отримання без умов громадянства США чи Євросоюзу.

В усіх регіонах України абсолютна більшість населення (90-92%) не хотіла б виїжджати за кордон.

Щодо вікових категорій: якщо у жовтні 2020 року готові були виїхати жити за кордон 46% опитаних у віці 18-29 років, то зараз таких 13%. Кількість тих, хто хоче жити у США чи ЄС, у віці 30-39 років знизилася з 35 до 11%.

«Традиційно, Україна демонструвала досить високі показники еміграційних настроїв (і за опитуваннями, і за фактичним відтоком населення). Наразі на тлі загального згуртування населення і досить оптимістичних настроїв ми спостерігаємо, навпаки, збільшення бажання лишатися жити і працювати саме в Україні. Останні опитування КМІС показують, що поточну ситуацію в Україні респонденти оцінюють стримано оптимістично, а у випадку майбутнього України майже 90% є оптимістами. Скоріше за все, такий оптимізм і обумовлює значною мірою бажання лишатися в Україні», – пояснив заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Нагадаємо, опитування ООН, проведене влітку, показало, що більшість українських біженців поки що не планують повертатися додому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: