Коли українські біженці мають намір повертатися додому – результати опитування

Читать на русском
36 відсотків українських біженців повернуться, коли переконаються, що у їхній місцевості безпечно. Ще 35 відсотків мають намір повернутися одразу після закінчення війни.
dw.com

36% українських біженців мають намір повернутися в Україну, коли переконаються, що в місцевості, де вони жили, безпечно перебувати.

Опитування з 20 липня до 25 серпня проводив Центр Разумкова. Було опитано 511 українських біженців у 30 країнах.

Більшість біженців поки не планують повертатися додому – ООНБільшість українських біженців хочуть повернутися додому, але поки що не вщухнуть бойові дії залишаться в країнах свого перебування.

Ще 35% мають намір повернутися одразу після закінчення війни, 13% — через рік або через кілька років після закінчення війни, 7% — після того, як відновить роботу підприємство, на якому вони працювали або коли будуть впевнені, що знайдуть іншу роботу вдома.

Лише 11% планують повернутись до України найближчим часом, ще 7% – взагалі не планують повертатися.

Опитування показало, що частіше планують повернутися найближчим часом мешканці Західного (18%) та Центрального (15%) регіонів. Питання безпеки при поверненні більше хвилює біженців зі Східного та Південного регіонів.

88% тих, хто планує повернутися до України, після повернення планують оселитися в тій же області, де мешкали до війни; 7% – змінити регіон проживання (переважно це жителі Сходу).

Результати опитування також свідчать, що серед біженців переважають жінки (93%). Найбільші вікові групи респондентів становлять люди від 30 до 39 років (42%) та від 40 до 49 років (29%). 83% біженців – люди з вищою чи незакінченою вищою освітою.

Нагадаємо, статус тимчасового захисту для українських біженців у ЄС діятиме як мінімум до весни 2024 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: