Експерт оцінив економічні наслідки мобілізації у росії

Читать на русском
Мобілізація у росії. Негативні наслідки на економіці будуть відчуватися протягом щонайменше кількох років, припускають експерти.
Фото Слово і діло

Оголошена в росії мобілізація збільшить спад ВВП рф цього року до 3,75% і збільшить інфляцію у 2023 році до 6,5%.

Про це пише видання The Bell, посилаючись на звіт економіста Bloomberg Economics з росії та Центральної та Східної Європи Олександра Ісакова.

Ігаль Левін: «Ймовірність мобілізації в росії вважалася нижчою за ймовірність ядерного удару»Про російську мобілізацію, псевдореферендуми, ядерну зброю і західні танки – в інтерв'ю Слово і Діло з Ігалем Левіним

Як повідомляється, мобілізація вдарить по економіці переважно скороченням робочої сили.

«Орієнтовні 300 тисяч осіб, яких можуть призвати в рамках мобілізації, — це близько 0,9% із 33,9 млн чоловіків віком від 20 до 55 років. Крім того, мобілізація викличе хвилю «відпливу мізків» та робочої сили в безпечніші країни», - йдеться у повідомленні.

По суті, повторяться події лютого, зазначає Ісаков. Найгірше, прогнозує він, негативні наслідки мобілізації для економіки рф, ймовірно, відчуватимуться щонайменше кілька років.

«Спираючись на наші висновки з досвіду Південної Африки 1980-х років, зростання витрат на оборону та зростання державного сектора матимуть структурні ефекти, які знизять потенційне [річне] зростання приблизно до 0,5% у наступні 5 років», - пише Ісаков.

Мобілізація також чинитиме тиск на інфляцію: ринок праці залишається перегрітим, а рівень безробіття становить лише 3,9%. Через це Bloomberg Economics тепер прогнозує річну інфляцію 2023 року на рівні 6,5% порівняно з 6% раніше.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, у найближчі два роки президент рф володимир путін планує значно збільшити витрати на військові потреби, оскільки росія адаптує бюджет до затяжної війни в Україні.

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що протести та опір мобілізації в рф відображають невдачі путіна у підготовці свого населення до великої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: