На засіданні ОДКБ розглянули звернення Вірменії: підсумки зустрічі

Читать на русском
Позачергове засідання Ради колективної безпеки ОДКБ відбулося у вівторок, 13 вересня. На ньому розглядався запит Вірменії, яка є членом організації.
фото: Фокус

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) вирішила направити генерального секретаря організації у зону карабаського конфлікту Вірменії та Азербайджану та підготувати докладну доповідь керівникам держав.

Про це повідомляє білоруське видання «Белта».

Зазначається, що позачергове засідання Ради колективної безпеки ОДКБ відбулося у вівторок, 13 вересня. На ньому розглядався запит Вірменії, яка є членом організації.

«Білорусь завжди виходила з безальтернативного мирного врегулювання конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, виключно політико-дипломатичними методами. Нинішня ситуація вимагає досконального вивчення», – йдеться у повідомленні.

Казахстан готується до можливого військового протистояння з росією – WSJКазахстан чудово засвоїв уроки запеклого опору росіянам, який чинила Україна. Країна вирішила збільшити оборонний бюджет у півтори рази

За підсумками засідання було вирішено направити генерального секретаря ОДКБ у зону конфлікту, підготувати докладну доповідь главам держав та створити робочої групи з-поміж співробітників Секретаріату та Об'єднаного штабу ОДКБ для аналізу ситуації та вироблення пропозицій.

Варто зазначити, до ОДКБ входять росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Остання спільна операція в рамках цієї організації проходила на початку року під час протестів у Казахстані.

Водночас, країни ОДКБ відмовилися брати участь у російському вторгненні в Україну.

Всі країни-учасники ОДКБ (окрім рф та Білорусі) дотримуються нейтралітету в питанні російського агресії проти України. Жодна з цих країн не визнала анексію Криму та незалежність «ДНР/ЛНР».

Нагадаємо, що Азербайджан та Вірменія 13 вересня знову зіштовхнулися на кордоні, після чого розпочалися бойові дії. Сторони звинуватили одна одну у провокаціях та обстрілах.

Після цього, стало відомо, що Вірменія проситиме допомоги у рф та ОДКБ через загострення ситуації з Азербайджаном.

Зазначимо, що на початку вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що переговори з Вірменією рухаються у бік врегулювання конфлікту у Нагірному Карабаху. Він зазначав, що протягом наступних місяців країни можуть підписати мирну угоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: