Казахстан готується до можливого військового протистояння з росією – WSJ

Читать на русском
Казахстан чудово засвоїв уроки запеклого опору росіянам, який чинила Україна. Країна вирішила збільшити оборонний бюджет у півтори рази
Ілюстративне фотоВікіпедія

Казахстан веде підготовку до можливого збройного протистояння з росією - якщо казахам доведеться обороняти свою територію. Країна різко збільшила асигнування на оборону, а також зайнялася пошуком союзників у США, Туреччині та Китаї.

Про це повідомляє американське видання Wall Street Journal.

Видання зазначає, що росія очікувала від Казахстану послуги у відповідь в обмін на придушення заворушень у січні цього року - надання росії допомоги в ході війни з Україною. Однак замість цього президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про нейтралітет у війні, навідріз відмовився визнавати терористичні псевдореспубліки «Л/ДНР», а також запевнив, що Казахстан не допомагатиме росії обходити санкції.

Темпи відвантаження казахстанської нафти в росії стали меншими - росЗМІПоруч з відвантажувальними пристроями Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) виявлено близько 50 небезпечних об'єктів.

При цьому, наголошується в матеріалі, Казахстан прекрасно засвоїв уроки запеклого опору росіянам, який чинила Україна. Країна вирішила збільшити оборонний бюджет в півтори рази - на 441 млрд тенге (еквівалент близько 918 млн доларів).

Джерело видання в уряді Казахстану сказало, що більшу частину цих коштів пустять на термінове нарощування військових резервів країни. Інший чиновник розповів виданню, що в Центральній Азії, колишніх республіках СРСР, зростає жах перед російськими імперськими амбіціями, хоча на Заході й вважають, що російська армія більше не є небезпечною.

«Уявіть, якби у них не було України. Ми будемо наступними?»- зазначив він.

Нагадаємо, за даними української розвідки, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан, які входять в ОДКБ, не висловлювали бажання брати участь у війні проти України на боці росії.

До слова, президент Казахстану днями заявив, що країна не буде визнавати так звані «Донецьку і Луганську народні республіки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: