Токаєв заявив, що Казахстан не визнає так звані «Л/ДНР», назвавши їх квазідержавами

Читать на русском
Також напередодні Токаєв закликав не перебільшувати роль Москви у врегулюванні ситуації в країні під час масових протестів у січні 2022 року.
pedforum.kz

Казахстан не визнаватиме так звані «Донецьку і Луганську народні республіки». Президент Касим-Жомарт Токаєв назвав їх квазідержавами.

Про це Токаєв заявив на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

«Я хотів би відзначити наступне: сучасне міжнародне право - це Статут ООН. Два основних принципи, закладених в Статут, в даний час прийшли у взаємне протиріччя. Це територіальна цілісність і право на самовизначення. Батьки засновники ООН цей момент свого часу не врахували, а можливо спеціально внесли, як компроміс», - зазначив він.

Згідно з його словами, якщо керуватися принципами зі Статуту ООН про право націй на самовизначення, то замість 193 країн-учасниць в ООН у світі з'явиться понад 500-600 держав.

«Звичайно, це буде хаос. З цієї причини ми не визнаємо ані Тайвань, ані Косово, ані Південну Осетію, ані Абхазію. І, по всій видимості, цей принцип буде застосований щодо квазідержавних територій, якими, на наш погляд, є Луганськ і Донецьк», - наголосив Токаєв.

Варто зазначити, що при цьому, президент Казахстану не уточнив, як право націй на самовизначення співвідноситься з російською окупацією Донбасу.

Владимир Путин выступает на экономическом форуме ПМЭФ в Санкт-Петербурге — ПРЯМОЙ ЭФИРИСТОРИИ ИЗ РОССИИ

Також напередодні Токаєв закликав не перебільшувати роль Москви у врегулюванні ситуації в країні під час масових протестів у січні 2022 року.

Він наголосив, що військовий контингент для допомоги з придушенням заворушень направила до Казахстану не рф, а ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку).

«У росії деякі особи перебріхують цю ситуацію, стверджуючи, що росія врятувала Казахстан, а Казахстан повинен тепер вічно служити та кланятися в ноги росії. Я вважаю, що це абсолютно невиправдані міркування, можна сказати, далекі від реальності», — заявив він, зазначивши, що Казахстан є одним з активних учасників ОДКБ.

Нагадаємо, що держави-члени ОДКБ, які є союзниками російської влади за військово-політичною міжнародною організацією, не підтримують росію у війні проти України.

Раніше ми повідомляли, що у Казахстані готували замах на Токаєва, затримано «іноземного агента».

Також нагадаємо, що президент Казахстану просить путіна щодо компромісу з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: