«Газпром» спалює власний газ, щоб не постачати його до Євросоюзу – ЗМІ

Читать на русском
З Фінляндії повідомляють про величезні газові факели на одній з компресорних станцій, які горять майже цілодобово
Фото з місця подійyle.fi

Російський газовий монополіст «Газпром» спалює власний видобутий газ на компресорних вузлах і терміналах, щоб не постачати його до Європи.

Про це повідомляє фінське видання Yle.

За даними видання, за останні кілька тижнів надійшло безліч повідомлень про вогонь з району компресорної станції та LNG-терміналу «Портова», які розташовані недалеко від фінського кордону. Газові факели настільки величезні, що видно навіть з території Фінляндії.

Отримані через супутник знімки, зроблені системою моніторингу пожеж NASA, свідчать про те, що вогонь горить на компресорній станції як мінімум з 22 травня, коли росія знизила обсяги транзиту до Європи через ГТС України, газопроводи та перестала використовувати всі заброньовані потужності. Однак передбачається, що наймасштабніше спалення газу почалося в цьому пункті з 17 червня - коли за кілька днів добове прокачування газу через газопровід «Північний потік-1» впало зі 167 млн куб. м до 67 млн куб. м.

Схоже, робить висновок видання, росіяни готові спалювати видобутий газ, задаючи собі величезних збитків, але не постачати його європейським країнам.

Нагадаємо, зараз європейські країни знаходяться на шляху до досягнення мети заповнення сховищ газу до початку зими. Однак вартість поповнення запасів складе понад 50 млрд євро, що є історичним показником і в десять разів вище, ніж зазвичай.

Газпром тим часом заявив про нібито виявлені порушення умов відбору газу та припинив поставки в Латвію в рамках липневої заявки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: