Україна може стати гарантом газової безпеки ЄС – Зеленський

Читать на русском
Україна може стати гарантом газової безпеки для Євросоюзу – для цього є кілька варіантів дій.

Україна може стати гарантом газової безпеки для Євросоюзу – для цього є кілька варіантів дій.

Про це повідомив глава держави Володимир Зеленський під час свого виступу на Норвезькій конференції найбільших енергетичних компаній, повідомляє офіційний сайт ОП у понеділок, 29 серпня.

«Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для європейського континенту. Разом з Україною ви зможете більше не допустити таких цінових криз, ми маємо унікальну систему підземних газосховищ поруч із кордоном Євросоюзу обсягом більш ніж 30 млрд кубометрів», - зазначив він.

Країни ЄС за графіком заповнюють сховища газу, але вартість цього у 10 разів вищаКраїни Євросоюзу за графіком заповнюють сховища газу до зими, але вартість підготовки цього року вдесятеро вища, ніж зазвичай. Крім того, сховища не вдасться заповнити, якщо росія припинить постачання Північним потоком.

За словами гаранта, Європа може практично вже цього року допомогти Україні, використовуючи сховища газу.

«На сьогодні у нас вільний обсяг близько 15 млрд. кубометрів. Для України потрібно 3 млрд. додаткового резерву, який ми просимо зберігати у нас, а ще 12 млрд. кубометрів - це може бути газ, необхідний узимку для безпеки всієї Європи. Ви можете допомогти і нам, і собі», – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна має також значні поклади газу.

«Керівництво росії мріяло вкрасти й цю частину нашого національного багатства, але ми не дозволимо це зробити. Ми запрошуємо всіх інвесторів, підрядників, сервісні компанії приходити та видобувати газ в Україні... Наші родовища газу можуть відігравати для Європи таку саму стабілізуючу роль, як і родовища Норвегії», - додав президент.

«Ми не вперше говоримо, що незалежність Європи від росії, зокрема в енергетиці, має фундаментальне значення для всіх європейців. І ми не вперше кажемо, що разом з Україною Європа здатна зробити набагато більше, ніж із росією. Ми не хочемо дивитись у минуле, не хочемо повторювати, хто нас не почув. Україна хоче, щоб ми всі зараз не прогавили тих можливостей, які маємо у цей історичний момент. Лише разом ми можемо захистити Європу. Лише зберігаючи нашу максимальну принциповість. І лише разом здобувши перемогу у цій війні», - підсумував президент.

Нагадаємо, за результатами дослідження, росія спалює природний газ на суму близько 10 мільйонів доларів на день, суворо обмежуючи свій експорт до Європи.

З 31 серпня до 2 вересня «Газпром» припинить постачання газу до європейських країн через газопровід «Північний потік» – нібито для технічного обслуговування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: