Візи для росіян: Борель озвучив офіційне рішення ЄС

Читать на русском
Євросоюз домовився призупинити спрощену процедуру надання віз громадянам росії. ЄС не перестане видавати візи росіянам, але процес їх отримання буде довшим і складнішим, а сама віза подорожчає.
Shutterstock

Міністри закордонних справ країн ЄС домовилися про призупинення спрощеної процедури видачі віз громадянам росії на тлі вторгнення в Україну.

Про це за підсумками засідання голів МЗС країн ЄС у Празі у середу, 31 серпня, повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Більшість українців підтримують закриті кордони та візовий режим з рф – опитуванняБільшість українців підтримують візовий режим із росією та закриті кордони. Тільки 1 відсоток опитаних хотіли б об'єднання рф та України в одну країну.

Угода про спрощення візового режиму ЄС із росією діяла від 2007 року.

«Ми бачили, як із середини липня значно збільшився перетин кордону з росії до сусідніх держав, що стало фактором ризику у сфері безпеки для цих сусідніх держав. На додаток до цього, ми бачили, як багато росіян подорожують для задоволення та шопінгу так, ніби в Україні немає жодної війни. Держави-члени вважають, що ми не ведемо більше справ як раніше, і так бути не може», - заявив він.

У зв'язку з цим у ЄС ухвалили таке політичне рішення.

«Це не законодавчий текст, а політичні домовленості ми домовилися, що щось має бути зроблено. Перше: повне призупинення ЄС-росія угоди про спрощення візового режиму. Повне призупинення», - сказав Боррель.

За його словами, це значно зменшить кількість видачі нових віз.

«Це буде більш складний і триваліший процес. І кількість нових віз буде значно зменшена», - додав Боррель.

Тобто, в ЄС не перестануть видавати візи росіянам, але процес їх отримання буде довшим, країни частіше відмовлятимуть у них, а сама віза подорожчає з 35 до 80 євро.

Боррель також повідомив, що Єврокомісії доручено створити рекомендації щодо того, що робити з уже виданими візами для росіян.

«Далі, міністри домовилися, що паспорти, видані російською владою на окупованих територіях України, не визнаватимуться. Четверте. Під час обговорення, яке було тривалим і конструктивним, було порушено проблеми щодо не нових віз, але щодо мільйонів уже існуючих. Було загальне розуміння, що це також має бути вирішено. І ця ситуація також потребує спільного підходу. Тому ми домовилися запросити Комісію розглянути цю складну ситуацію та надати директиви», - розповів дипломат.

Нагадаємо, голова МЗС Угорщини сьогодні анонсував, що ЄС призупинить дію угоди про спрощення візового режиму з росією.

Раніше Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва почали вимагати від Єврокомісії вжити колективних заходів для посилення візової політики щодо громадян росії. Інакше вони вживуть заходів на національному рівні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба коментував компромісний варіант ЄС. Він вважає його напівзаходом, яких слід уникати.

Кулеба відстоює точку зору, що російським туристам, бізнесменам і студентам потрібно заборонити поїздки до країн Євросоюзу та G7.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: