П'ять країн ЄС мають намір посилити візову політику щодо росіян, якщо це не зробить Брюссель – FT

Читать на русском
Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва готові запровадити візові санкції проти громадян росії на національному рівні, якщо цього не зробить Євросоюз. Країни вважають збільшення потоку російських громадян загрозою безпеці.

П'ять держав Євросоюзу, що межують з росією – Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва – вимагають від Брюсселя вжити колективних заходів для посилення візової політики щодо громадян росії. Інакше вони вживуть заходів на національному рівні.

Про це пише видання Financial Times, журналісти якого ознайомилися із заявою.

Попередження з боку п'ятьох держав-членів ЄС прозвучало перед зустріччю міністрів закордонних справ блоку для обговорення візових санкцій, думки про які розділилися.

Країни закликали Єврокомісію вжити заходів, щоб скоротити потік російських громадян до ЄС та Шенгенської зони.

Ускладнить втечу росіян: Шольц засумнівався в необхідності візових санкційЗаборона видачі віз росіянам ускладнить можливість їхньої втечі від диктатури керівництва країни-агресора.

«Поки таких заходів не буде вжито на рівні ЄС, ми розглянемо можливість введення тимчасових заходів на національному рівні для вирішення нагальних проблем громадської безпеки, пов'язаних із збільшенням припливу російських громадян через наші кордони», — йдеться у заяві.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну до цих п'яти країн прибуло близько 700 тисяч росіян. Більшість із них – туристи, які використовують прикордонні держави як ворота для поїздок до західних країн ЄС на відпочинок.

«Ми вважаємо, що це може стати серйозною загрозою для громадської безпеки», – наголошується в заяві. Водночас, ці п'ять країн не проти видачі гуманітарних віз.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ЄС обговорить компромісне рішення щодо віз. Йдеться про зупинення угоди про спрощення візового режиму з росією та Білоруссю.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, у свою чергу, вважає такий варіант напівзаходом, яких слід уникати.

Раніше Кулеба закликав заборонити поїздки до країн Євросоюзу та G7 російським туристам, бізнесменам та студентам. За його словами, одним із аргументів на користь візових санкцій є питання безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: