Зеленський закликав Європу якомога швидше скасувати шенгенські візи для росіян

Читать на русском
Зеленський нагадав, що Чехія та країни Балтії винесли на офіційний рівень питання про заборону віз для росіян
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав Європу скоріше прийняти рішення про повну заборону видачі шенгенських віз громадянам росії, оскільки жителі країни-терориста не заслуговують права на відвідування Європи та життя в ній.

Про це він розповів у своєму відеозверненні за підсумками 12 серпня.

«Напередодні в Латвії було прийнято рішення - Латвія офіційно визнала росію державою-спонсором тероризму. Працюємо над тим, щоб весь світ зробив те ж саме. Це справедливо. Це правильно. І це буде. Після всього, що окупанти наробили в Україні, може бути лише одне ставлення до росії - як до держави-терориста. І, до речі, саме з цієї точки зору варто визначатися зі ставленням до громадян росії» - зазначив він.

«Немає війни» чи «ні війні»? Колонка Леоніда ШвецяЧастина росіян образилися на Володимира Зеленського за пропозицію закрити для них кордони, хтось списав пропозицію на стрес, а дехто побачив у ній ознаки того самого українського нацизму.

Зеленський нагадав, що Чехія і країни Балтії винесли на офіційний рівень питання про заборону віз для росіян. Він також зазначив, що є певні нюанси, які стосуються допуску до Європи тих росіян, що борються проти путінського режиму.

«Є люди, які дійсно потребують захисту, яких переслідують в Росії, навіть можуть вбити, а значить, вони повинні отримати допомогу цивілізованого світу. Це відомі юридичні механізми - через біженство, через прохання про притулок, через інші можливості допомогти та підтримати. Але ж це для тих, хто бореться, для тих, кого переслідують. І це не повинно стосуватися відпочинку громадян росії в Європі, туризму, розваг, ділових справ. Працювати на державу-терориста не можна» - підкреслив він.

Зеленський додав, що потрібні гарантії, які не дозволять російським військовим злочинцям і посібникам російського державного терору користуватися правом вільного в'їзду в Європу. А нинішнє ставлення, при якому європейські країни продовжують впускати росіян, перетворять Євросоюз на подобу супермаркету - неважливо, хто покупець, важливо, щоб він розплатився.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що його країна подасть пропозицію на розгляд державам-членам Європейського Союзу заборонити видачу туристичних віз росіянам через війну проти України.

При цьому в Єврокомісії заявляли, що ЄС не може впровадити повну заборону на видачу віз громадянам рф, адже це нібито не відповідає його візовій політиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: