В Енергоатомі прокоментували погрозу росії зупинити Запорізьку АЕС

Читать на русском
В Енергоатомі заявили, що зупинка росією роботи Запорізької атомної електростанції наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

Зупинка росією роботи Запорізької атомної електростанції наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

Про це заявили в «Енергоатомі».

Зеленський назвав країни, які постраждають у разі катастрофи на ЗАЕСЦіна катастрофи, яка може статися на ЗАЕС, дуже висока - через російський ядерний тероризм можуть постраждати десятки країн

«Через відключення генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС. Крім того, окупанти втручаються у процес керування атомним об’єктом, що вже становить небезпеку для функціонування ЗАЕС», – йдеться у заяві.

У НАЕК заявили, що, обстрілюючи станцію і лінії, по яких вона з'єднується з енергосистемою України, росіяни хочуть від'єднати ЗАЕС від неї, а потім спробувати підключити станцію до Криму.

«Але коли вона не матиме зв’язку з українською енергосистемою, вона перейде в режим блекауту. Це все зробить можливим підключення ЗАЕС до енергосистеми рф», – зазначили у компанії.

Нагадаємо, в посії сьогодні заявили, що можуть розглянути питання про виведення в «холодний резерв» енергоблоків №5 і №6, що призведе до зупинки Запорізької атомної електростанції.

Через обстріл Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Чим може загрожувати аварія на станції, читайте тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: