Зеленський назвав країни, які постраждають у разі катастрофи на ЗАЕС

Читать на русском
Ціна катастрофи, яка може статися на ЗАЕС, дуже висока - через російський ядерний тероризм можуть постраждати десятки країн
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Російський ядерний тероризм щодо Запорізької атомної електростанції може призвести до катастрофи, в якій постраждає безліч країн, не тільки росія та Україна.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за підсумками 15 серпня.

«... росія відкидає вимоги щодо безпеки від країн Євросоюзу і 15 інших країн. Всього 42 країни, які закликали росію вивести свої сили зі станції» - нагадав президент, зазначивши, що рф продовжує використовувати ЗАЕС, як склад боєприпасів і позиції для обстрілу.

Вдесятеро гірше, ніж ЧАЕС: експерти оцінили наслідки можливої аварії на Запорізькій АЕСУ разі можливої аварії на Запорізькій АЕС потенційна зона відчуження становитиме понад 30 тисяч квадратних кілометрів – понад десять чорнобильських зон. Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. Наслідки відчують й інші країни.

Зеленський додав, що ціна катастрофи, яка може трапитися на ЗАЕС, дуже висока - можуть постраждати десятки країн Європи, Близького Сходу та Азії.

«Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах Європейського Союзу, по Туреччині, по Грузії, і по країнах з більш віддалених регіонів. Все залежить тільки від напрямку і сили вітру. Якщо через дії росії станеться катастрофа, наслідки можуть вдарити й по тих, хто поки мовчить... Потрібно переходити від обговорень і закликів до нових жорстких санкцій проти росії» - сказав він.

Тільки повний відхід росіян з ЗАЕС відновить атомну безпеку для Європи – ЗеленськийРосія перейшла до відвертого ядерного шантажу. Те, що відбувається зараз навколо Запорізької АЕС, – це один з найбільших злочинів держави-терориста.

Україна хоче, щоб західні країни негайно ввели санкції проти всієї атомної галузі країни-терориста, включаючи російську атомну державну корпорацію «Росатом». Війська окупантів повинні негайно забратися з території ЗАЕС і прилеглих районів, не висуваючи жодних умов. Інакше вони будуть видворені звідти іншим способом. Світ не може допустити того, щоб ядерний шантаж росіян увінчався успіхом.

«Світ багато десятиліть боровся за незалежний контроль над усіма діями з ядерними матеріалами та радіаційну безпеку. Якщо зараз світу не вистачає сили та рішучості, щоб захистити одну атомну станцію, то це означає, що світ програє терористам, поступається ядерному шантажу, а це може бути прецедент, який побачать і інші терористи. Ще є шанс не допустити цього програшу» - резюмував президент.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що кожен військовослужбовець російської окупаційної армії, який бере участь в окупації, утриманні та підготовці з реалізацією провокацій і актів терору на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), стає особливою та вічною ціллю Збройних сил України.

Станом на ранок понеділка, 15 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Росіяни обстріляли низку корпусів, зокрема пожежну частину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: