Більше 5 млрд людей помруть у разі повномасштабної ядерної війни між США та росією – дослідження

Читать на русском
Ядерна війна між США та росією призвела б до загибелі від голоду 5 млрд людей, більш локальний конфлікт все одно матиме руйнівні наслідки для глобального виробництва продуктів, йдеться в дослідженні.

Повномасштабна ядерна війна між росією та США може викликати глобальний голод і вбити понад 5 мільярдів людей. Жертвами безпосередньо ядерних вибухів стануть 360 млн людей.

Це результати дослідження, проведеного вченими-кліматологами Ратгерського університету в Нью-Джерсі. Результати були опубліковані у журналі Nature Food.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

Вчені намітили наслідки шести можливих сценаріїв ядерного конфлікту. Згідно з кліматичними моделями, сажа, викинута в атмосферу після обміну ядерними ударами, знищить урожай, блокуючи сонячне світло та знижуючи температуру.

Навіть відносно невеликий конфлікт, йдеться у дослідженні, матиме руйнівні наслідки для глобального виробництва продуктів. Локальна війна між Індією та Пакистаном призведе до зниження врожайності приблизно на 7% протягом п'яти років – в результаті більше двох мільярдів людей можуть померти від голоду. Тоді як війна між США та росією призведе до падіння виробництва на 90% протягом трьох-чотирьох років.

Дослідники роблять висновок, що ці зміни викличуть катастрофічний збій на світових ринках продовольства. Навіть 7% глобальне зниження врожайності перевищить найбільшу аномалію, колись зареєстровану з початку спостережень Продовольчої та сільськогосподарської організації США у 1961 році. За сценарієм найбільшої війни, понад 75% планети голодуватимуть протягом двох років.

Нагадаємо, за словами генсека ООН, лише одне «непорозуміння чи прорахунок» відокремлює людство від ядерного знищення.

Раніше було названо три сценарії як володимир путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю.

Якщо говорити про застосування зброї масового ураження в контексті війни в Україні, на думку екскомандувача НАТО, путін швидше використав би хімічну зброю, ніж ядерну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: