Людство грає із зарядженою рушницею: генсек ООН про ядерну зброю

Читать на русском
Загроза ядерної війни все більше набирає обертів. В арсеналах по всьому світу зберігається майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї.
Ichiro Mae/UN Photo

Загроза ядерної війни все більше набирає обертів. В арсеналах по всьому світу зберігається майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на церемонії у Хіросімі.

«Кризи з серйозним ядерним підтекстом швидко поширюються – від Близького Сходу до Корейського півострова, до вторгнення росії в Україну… Людство грає із зарядженою рушницею», – зазначив він.

Генсек ООН наголосив, що світові лідери збільшують запаси ядерної зброї вартістю сотні мільярдів доларів. Зараз майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї зберігаються в арсеналах по всьому світу.

SIPRI: На світ очікує новий виток гонки ядерних озброєнь через війну в УкраїніЗараз ризик ядерної ескалації знаходиться на найвищому рівні після закінчення холодної війни. Причина в тому, що росія напала на Україну

«Країни, які володіють ядерною зброєю, повинні взяти на себе зобов’язання «не використовувати її першими» та запевнити інші держави, що вони не використовуватимуть або не погрожуватимуть застосувати ядерну зброю проти них», – додав Гутерреш.

Нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов повідомив, що станом на сьогодні загроза того, що російські загарбники ризикнуть застосувати в Україні хімічну зброю, залишається мінімальною. Але все може змінитись.

Екскомандувач НАТО вважає, що шанси на те, що президент росії володимир путін застосує ядерну зброю в ході війни в Україні, вкрай малі. Ризик використання хімзброї набагато вищий.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: