Світу загрожує нова гонка ядерних озброєнь – NYT

Читать на русском
За словами експертів, нова ядерна епоха у світі характеризуватиметься як підвищеним ризиком гонки озброєнь, так і підвищеними стимулами для держав вдаватися до ядерної зброї за умов кризи.
Ілюстративне фото

Старий «ядерний лад», що склався після закінчення холодної війни, вичерпав себе ще до того, як росія вторглася в Україну. Зараз же він поступається місцем ері безладу, що насувається, і підвищеному ризику нової гонки ядерних озброєнь.

Про це пише The New York Times.

Як пише видання, регулярні нагадування росії протягом останніх трьох місяців про її ядерну міць стали останнім свідченням того, що потенційна загроза проявляється у більш явній та небезпечній формі.

«Нині ми не бачимо жодних ознак того, що росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, хоча періодична риторика росії з метою брязкати ядерною шаблею сама по собі небезпечна і вкрай безвідповідальна. Дозвольте мені прояснити: будь-яке застосування ядерної зброї в цьому конфлікті в будь-якому масштабі було б абсолютно неприйнятним для нас, а також для решти світу і спричинило б важкі наслідки», – написав у своїй колонці для NYT президент США Джо Байден. Це попередження москві рівносильне мовчазному визнанню того, що світ увійшов у період підвищених ядерних ризиків.

Через війну в Україні та напруженість у відносинах США та росії переговори про обмеження розгортання стратегічних озброєнь поки не є можливими, пише видання.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

Командувач збройних сил адмірал Чарльз Річард заявив Конгресу США, що «китайці уважно стежать за війною в Україні і, ймовірно, використовуватимуть ядерний примус у своїх інтересах у майбутніх конфліктах». Мета Пекіна, за його словами, «полягатиме в тому, щоб досягти військового потенціалу для возз'єднання з Тайванем до 2027 року, якщо не раніше».

Нову зброю створює Північна Корея, а Південна Корея знову відкрито обговорює, чи створювати ядерні сили для протидії КНДР. Крім того, більшу частину своєї ядерної інфраструктури відновив Іран.

За словами експертів, швидко наближається друге ядерне століття, сповнене нових небезпек і невизначеностей – менш передбачуване, ніж під час холодної війни. Як сказав науковий співробітник Гудзоновського інституту Ендрю Ф. Крепіневич-молодший, майбутня ера характеризуватиметься «як підвищеним ризиком гонки ядерних озброєнь, так і підвищеними стимулами для держав вдаватися до ядерної зброї в умовах кризи».

Ознакою ризиків цієї нової епохи, пише NYT, стала і серія термінових нарад в адміністрації Байдена, щоб напрацювати сценарій реакції на випадок, якщо росія застосує ядерну зброю.

Проте, як заявила директор національної розвідки Авріл Хейнс, офіційні особи вважають, що путін використає свій арсенал лише в тому випадку, якщо «він зрозуміє, що програє війну в Україні і що НАТО або втручається, або ось-ось втрутиться». Але шанси на це, на думку розвідки, невеликі.

При цьому, як можна зрозуміти зі статті Байдена, розглядаються переважно неядерні відповіді — швидше за все, поєднання санкцій, дипломатичних зусиль і, якщо потрібна звичайна військова відповідь. Ідея полягала б у тому, щоб «сигналізувати про негайну деескалацію», за якою було б міжнародне засудження, сказав представник адміністрації.

«Якщо ви відповісте тим самим, ви втратите моральну перевагу і можливість використовувати глобальну коаліцію», – сказав експерт з ядерної енергії Джон Б. Вольфсталь.

Президент Інституту науки та міжнародної безпеки Девід Олбрайт називає Близький Схід головною територією для подальших атомних амбіцій. У той час, як Іран повільно наближається до створення бомби, Саудівська Аравія та Туреччина публічно заговорили про можливість повторення дій Тегерана. «Вони щось задумують», – сказав Олбрайт про Саудівську Аравію.

Нагадаємо, за словами джерел в американській розвідці, США не бачать ознак того, що росія зробила будь-які кроки щодо підготовки ядерної зброї до використання. Але офіційні особи стурбовані загрозою її застосування більше, ніж будь-коли з часів холодної війни.

Дмитро Медведєв заявив, що дії НАТО підвищують ймовірність прямого конфлікту між Альянсом та росією, а це ризикує перейти у «повноцінну ядерну війну».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: