Післявоєнна відбудова України обійдеться в 190 млрд доларів – KSE

Читать на русском
Зростання мінімальної суми, потрібної на відновлення після війни, пов'язане зі збільшенням кількості руйнувань від російських атак. За тиждень окупанти зруйнували інфраструктурних об'єктів на 3 млрд доларів
Ілюстративне фотоGetty Images

Після війни відновлення зруйнованих активів України обійдеться в 188 мільярдів доларів, з яких прямі збитки, яких зазнала країна, становлять 110,4 млрд доларів. Це сума мінімальних потреб.

Про це сказано в оновленні оцінки збитку української економіки від вторгнення росії для проєкту KSE Institute «Росія заплатить».

Які збитки війна завдала сільському господарству в Україні – дослідженняВтрати сільського господарства України від війни становлять 4,3 млрд доларів. Найбільші втрати зафіксовані внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю.

Тільки за останній тиждень сума прямого збитку інфраструктурі України зросла на 2,1 млрд доларів. Загальна сума прямого збитку - 110,4 млрд доларів, з яких:

  • 33,4 млрд доларів збитків завдано інфраструктурним об'єктам України. Через бойові дії пошкоджено або зруйновано 304 мости та мостові переправи (1,8 млрд доларів), пошкоджено, зруйновано або захоплено не менше 15,3 тис. багатоповерхівок, 115,9 тис. приватних будинків, 388 підприємств, сотні дитячих садків, медичних установ, культурних споруд.
  • Непрямі втрати промисловості та підприємств склали 29,8 млрд доларів.
  • Непрямі втрати агропромисловості та земельного фонду склали 23,4 млрд доларів.
  • Непрямі втрати інфраструктури склали 18,2 млрд доларів.
  • 44,6 млрд доларів потрібно на відновлення інфраструктури в цілому
  • 2,3 млрд доларів потрібно на відновлення культурних, туристичних і спортивних споруд.

«Давайте побудуємо нове»: інтерв'ю координатора Великого будівництва про післявоєнне відновленняПровідна роль у відбудові країни і до, і під час війни залишається в Офісу президента. Юрій Голик, що координує Велике будівництво, відповів Слово і діло на основні питання щодо відновлення країни після війни.

Зростання мінімальної суми, потрібної на відновлення після війни, пов'язане зі збільшенням кількості руйнувань від російських атак. За тиждень окупанти зруйнували інфраструктурних об'єктів на 3 млрд доларів. Вказується також, що загальна сума потреб у відновленні враховує тільки відновлення того, що було зруйновано. Тут не враховуються необхідні витрати на відновлення економіки та модернізацію активів, які не були пошкоджені - тому, що з урахуванням цих цифр загальна сума перевищить 750 млрд доларів.

Нагадаємо, за шість місяців війни понад 3,5 мільйона українців залишилися без даху над головою через обстріли окупантів.

Збройні Сили України звільнили від окупантів 1060 населених пунктів. Багато з них зазнали значних руйнувань через бойові дії і потребують відновлення, допомога в цьому буде надана з-за кордону.

Україна планує конфіскувати понад 900 об'єктів, які розташовані на її території, але при цьому належать росії. Ці активи підуть на компенсацію збитку, який завдали Україні російські окупанти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: