Прямі збитки від війни оцінюються в більш ніж 108 млрд доларів – KSE

Читать на русском

Пряма шкода Україні від війни перевищила 108 млрд доларів. Найбільшу частку у сумі збитків становить пошкоджене та зруйноване житло.

Загальна сума прямої шкоди економіці України від пошкодження та руйнування житлових та нежитлових будівель та інфраструктури становить 108,3 млрд доларів або 2,9 трлн гривень.

Це оцінка KSE Institute спільно Мінреінтеграції, Мінрегіонрозвитку, іншими міністерствами та партнерськими організаціями.

У порівнянні з серединою червня сума зросла на 12,8 млрд доларів, в основному через збільшення кількості пошкодженого та зруйнованого житла – це найбільша частка у загальному обсязі збитків.

Які збитки війна завдала сільському господарству в Україні – дослідженняВтрати сільського господарства України від війни становлять 4,3 млрд доларів. Найбільші втрати зафіксовані внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю.

За останніми даними, в Україні зруйновано та пошкоджено щонайменше 129,9 тисячі житлових будівель. Прямі збитки через руйнування багатоповерхівок становить 42,3 млрд доларів, і ще 5,4 млрд збитків завдано власникам приватних будинків.

На другому місці у загальному обсязі збитків – сфера інфраструктури із сумою 31,6 млрд доларів. Підприємствам та промисловості внаслідок бойових дій завдано збитків на суму 8,8 млрд доларів.

Зазначається, що збільшення суми збитків пов'язано також зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених об'єктів освіти, охорони здоров'я та соціальної сфери. Станом на кінець липня було зруйновано 2217 освітніх закладів на 3,8 млрд доларів, 903 медустанови на 1,6 млрд і 89 закладів соціальної сфери більш ніж на 300 млн доларів.

Загалом, за підрахунками KSE, з початку війни пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43,7 тисячі сільськогосподарської техніки, 1991 магазин, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105,2 тисячі легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруд, 27 торгових центрів, 28 нафтобаз.

За оцінками експертів, загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить 185 млрд доларів або майже 5,4 трлн грн. 40% цієї суми потрібні для відновлення житлового фонду — 75,3 млрд. Ще 42,3 млрд потрібно для відновлення інфраструктури України.

Нагадаємо, в Україні розробили план Fast Recovery – проєкт поновлення критично важливої інфраструктури, яку зруйнували російські окупанти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: