В ООН закликали негайно приступати до відновлення України

Читать на русском
За словами Гутерріша, для повного відновлення зруйнованого - це будинки, школи, лікарні, важливі інфраструктурні об'єкти - знадобляться роки та величезна кількість коштів
Антоніу ГутеррішReuters

В Організації Об'єднаних націй вважають, що відновлення України має розпочатися зараз, не варто відкладати його на терміни після закінчення війни.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Російська війна в Україні забрала тисячі життів і насильно переселила мільйони людей. Мільйони українців втратили засоби до існування, і 90 відсотків з них ризикують опинитися в злиднях» - сказав він.

Відновлення інфраструктури України: скільки шкіл, будинків та лікарень потрібно відбудуватиВ Україні через російське вторгнення доведеться відновлювати близько 40 000 об'єктів. Серед них – майже 400 шкіл, близько 300 садків, 300 лікарень та об'єкти ЖКГ.

За словами Гутерріша, для повного відновлення зруйнованого - це будинки, школи, лікарні, важливі інфраструктурні об'єкти - знадобляться роки та величезна кількість коштів. Вже зараз ООН у тісній співпраці з урядом України та близько 300 місцевими партнерами надає допомогу майже 9 млн осіб.

Крім того, ООН проводить в Україні роботу з розмінування та готує висновки щодо відновлення найважливіших об'єктів інфраструктури.

«Це довгий шлях - але він повинен починатися вже зараз» - резюмував він.

Нагадаємо, 4 липня Україна представила план відновлення країни на спеціальній конференції в Лугано (Швейцарія). Він передбачений на десять років і охоплює 15 сфер.

Учасники конференції з питань відновлення України у Лугано прийняли підсумкову декларацію. Хоча документ не має обов'язкової сили, учасники засудили російську агресію, підтвердили підтримку України та пообіцяли підтримувати її на шляху відновлення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: