Які збитки війна завдала сільському господарству в Україні – дослідження

Читать на русском

Втрати сільського господарства України від війни становлять 4,3 млрд доларів. Найбільші втрати зафіксовані внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю.

Загальна сума збитків, яких сільськогосподарська галузь України зазнала внаслідок повномасштабного російського вторгнення, становить 4,29 млрд доларів.

Про це свідчать результати аналізу, проведеного KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства.

Найбільші втрати зафіксовані внаслідок знищення або часткового пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю – 2,1 млрд доларів. У дослідженні наголошується, що сільськогосподарські землі отримали два значні види пошкоджень – мінне забруднення та пряме фізичне пошкодження. Крім того, місця, які постраждали від активних бойових дій, забруднені нерозірваними боєприпасами, що створює смертельну загрозу для українських фермерів. Вартість обстеження земель та розмінування оцінюється в 436 млн доларів.

Другим видом ушкоджень є фізичне ушкодження родючого шару ґрунту.

Окупація, бойові дії та мінні забруднення обмежують доступ фермерів до полів та можливості для збирання врожаю. Незібраними залишаться близько 2,4 млн га озимих культур загальною вартістю 1,435 млрд доларів.

Сільськогосподарська техніка та обладнання також зазнають пошкоджень внаслідок обстрілів, авіаударів та бойових дій. Орієнтовна вартість заміни та ремонту обладнання становить 926,1 млн доларів.

Крім того, у 272 млн доларів оцінюється збитки внаслідок пошкодження або знищення зерносховищ.

Оцінна вартість загиблих тварин становить понад 136 млн доларів. За орієнтовними даними, внаслідок агресії росії загинули 42 тисячі голів овець та кіз, 92 тисячі голів великої рогатої худоби, 258 тисяч свиней та понад 5,700 тисяч голів птиці.

Нагадаємо, посівну кампанію в Україні, незважаючи на війну, було проведено успішно. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав три основні проблеми, з якими зіштовхнуться аграрії під час збирання врожаю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: