Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО: Байден підписав відповідні протоколи

Читать на русском
На церемонії Байден назвав рішення Швеції і Фінляндії вступити до НАТО переломним моментом для альянсу.
Ілюстративне фотоГлавком

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав ратифікаційні документи про вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє агенство Axios.

Зазначається, що на церемонії Байден назвав рішення Швеції і Фінляндії вступити до НАТО «переломним моментом» для альянсу, який принесе більшу безпеку і стабільність всьому світу.

«У момент, коли путінська росія зруйнувала мир і безпеку в Європі, коли автократи кидають виклик самим основам правового порядку, сила трансатлантичного альянсу і прихильність Америки НАТО важливіші, ніж будь-коли», - сказав президент Байден.

Викриття глобальної російської брехні: чому рф стримано реагує на можливе розширення НАТОФінляндія та Швеція заявили про наміри стати членами НАТО. Політологи розповли, якою може бути реакція росії.

При цьому, для завершення процедури всі 30 країн-учасниць НАТО мають ратифікувати протоколи про приєднання. Процес може зайняти місяці.

Нагадаємо, що Сенат США в середу, 3 серпня, прийняв резолюцію про ратифікацію протоколів щодо приєднання Фінляндії і Швеції до НАТО.

Фінляндія і Швеція подали заявки на вступ до НАТО після повномасштабного вторгнення росії в Україну, проте спочатку зустріли опір з боку Туреччини, яка звинуватила їх у підтримці угруповань, які вона вважає терористичними.

Але наприкінці червня стало відомо, що Туреччина відмовилася блокувати розширення НАТО.

Нагадаємо, 5 липня міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто та його колега зі Швеції Анн Лінде у штаб-квартирі НАТО підписали протоколи про вступ до Альянсу.

Нещодавно Німеччина також схвалила заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: