Вступ у НАТО: Столтенберг приїхав у Фінляндію, на черзі візит до Швеції

Читать на русском
Генеральний секретар НАТО проведе спільну пресконференцію з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.
Фото: dw.com

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розпочав візит у Фінляндію та незабаром відвідає Швецію, щоб обговорити з ними заявку на членство в НАТО та підготовку до майбутнього саміту Альянсу у Мадриді, до участі в якому запрошені обидві країни.

Про це повідомляється на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідає Фінляндію й Швецію. У Фінляндії він зустрінеться з президентом Саулі Нііністьо, міністром закордонних справ Пекка Хаавісто та з іншими високими офіційними особами… В понеділок генеральний секретар подорожуватиме до Швеції, де зустрінеться з прем’єр-міністром Магдаленою Андерссон та з її урядом», - йдеться у повідомленні.

Вступ у НАТО: Фінляндія відхилила одну з вимог ТуреччиниФінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

Зазначається, що в неділю, 12 червня, генеральний секретар НАТО проведе спільну пресконференцію з президентом Фінляндії та візьме участь у дискусійній платформі Kultaranta Talks, яка цього року пройде під назвою «Відповідальний, сильний та стабільний Північний регіон».

Згідно з оцінкою офіційних осіб Альянсу, входження обох країн значно зміцнить регіональну та євроатлантичну безпеку, оскільки ці давні партнери НАТО мають міцні демократії та потужні збройні сили, що є повністю взаємосумісними із силами країн Альянсу.

Зазначимо, що під час виступу на Саміті демократії в Копенгагені 10 червня заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане висловив упевненість, що обидві країни зможуть конструктивно відповісти на занепокоєння Туреччини щодо майбутнього членства Фінляндії та Швеції, та Альянс зможе діяти вже у складі 32 країн «у недалекому майбутньому».

Нагадаємо, що і Фінляндія, і Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Також нагадаємо, що Туреччина загрожує заблокувати заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО. Проте влада має деякі вимоги, при виконанні яких Анкара погодиться на розширення Альянсу.

Раніше ми повідомляли, що у НАТО не можуть гарантувати рф нерозміщення ядерної зброї у Фінляндії та Швеції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: