Ще одна країна намагається вступити до ЄС - схвалено відповідну угоду

Читать на русском
Північна Македонія подолала ще одну перешкоду на шляху до членства в Євросоюзі, схваливши угоду із сусідньою Болгарією, яка раніше чинила опір початку переговорів про вступ.
фото: dw.com

Північна Македонія подолала ще одну перешкоду на шляху вступу до членства в Євросоюзі, схваливши угоду із сусідньою Болгарією. Парламент країни ухвалив рішення одностайно.

Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

«Парламент у Скоп'є в суботу, 16 липня, схвалив угоду з Болгарією про визнання болгарської меншини у Північній Македонії», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що рішення було ухвалене одностайно, проте депутати від опозиційної націоналістичної партії VMRO-DPMNE під час голосування спеціально залишили залу засідань на знак протесту.

Побачили іншу державу: що стало ключовим у наданні Україні статусу кандидата у члени ЄСЩо стало ключовим у наданні Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу, читайте у матеріалі Слово і діло.

Угода передбачає захист прав болгарської меншини в Північній Македонії шляхом конституційних поправок. Країна також узяла на себе зобов'язання підтримувати добросусідські відносини з Болгарією.

За інформацією видання, у свою чергу, лідери Євросоюзу привітали рішення парламенту Північної Македонії.

«Це була історична можливість. Це великий крок на вашому шляху до європейського майбутнього», - заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«У нас спільне майбутнє, і ми вітаємо вас із розкритими обіймами», - зазначив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Варто зазначити, що Північна Македонія набула статусу кандидата в ЄС у 2005 році, Албанія - у 2014 році. Заявки на вступ до Євросоюзу Скоп'є та Тирани Брюссель розглядає разом.

Нагадаємо, що НАТО розпочинає процес ратифікації членства Швеції та Фінляндії. У штаб-квартирі глави міністерств закордонних справ підписали протоколи.

Також за словами Дмитра Кулеби, Німеччина та Нідерланди були найбільшими скептиками щодо надання Україні статусу кандидата у ЄС. А Макрон відіграв важливу роль у переконанні Шольца.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав головні переваги кандидатства України в Євросоюзі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: