«Зерновий коридор»: в ОПУ назвали дві ключові умови з боку України

Читать на русском
Україна наполягає на виконанні двох обов'язкових умов при вивезенні зерна через Чорне море, а у разі будь-яких провокацій застосує військову відповідь.
фото РБК-Україна

Україна сьогодні підпише договір про вивезення зерна із Туреччиною та ООН. Такий самий документ підпише рф з Туреччиною та ООН. При цьому Україна наполягає на виконанні двох обов'язкових умов - кораблі росії не зможуть супроводжувати вантаж, а будь-які перевірки можливі лише у водах Туреччини.

Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter у п'ятницю, 22 липня.

The New York Times: Україна частково розміновує порти заради експорту зернаЗ метою забезпечення безпеки суден-зерновозів їх прохід в міжнародні води забезпечать український військово-морський флот та берегова охорона

Зокрема, він роз'яснив подробиці договору, який планують підписати вже сьогодні.

«Щодо стамбульського договору про вивезення зерна. Попередньо. Україна не підписує жодних документів з рф. Ми підписуємо договір із Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. РФ підписує дзеркальний договір із Туреччиною та ООН», - написав він.

Також Подоляк назвав дві обов'язкові умови під час вивезення українського зерна.

  • жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності представників рф у портах України. У разі провокацій – негайна військова відповідь.

  • усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами у водах Туречини в разі необхідності.

Як анонсувалося, у п'ятницю, 22 липня, Україна, рф, ООН та Туреччина підпишуть угоду про «зерновий коридор» через Чорне море.

Експорт заблокованого українського зерна відбуватиметься через три порти – Одеса, Південний та Чорноморськ.

Раніше Подоляк заявляв, що гарантії росії з експорту зерна вважаються недійсними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: