Офіційно: ЄС визнав росію єдиним винуватцем продовольчої кризи у світі

Читать на русском
Російська влада використовує голод, як зброю проти цивілізованого світу, бажаючи дестабілізувати ситуацію у світі
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Європейський Союз вважає, що тільки росія несе повну відповідальність за створення глобальної продовольчої кризи. Російські політики застосовують голод, як зброю, провокуючи нестабільність у світі.

Про це сказано у підсумковому документі ЄС, прийнятому на саміті глав і урядів країн ЄС у Брюсселі 23 червня.

Боррель назвав блокаду українського зерна росією воєнним злочиномГлава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель назвав воєнним злочином те, що росія заблокувала мільйони тонн зерна в українських портах.

«... росія, яка використовує продовольство як зброю у своїй війні проти України, несе одноосібну відповідальність за глобальну кризу продовольчої безпеки, яку вона спровокувала. Європейська Рада закликає росію негайно припинити атаки на сільськогосподарські об'єкти та зернові термінали, а також розблокувати Чорне море, зокрема порт Одеси, щоб забезпечити експорт зерна і комерційні перевезення» - сказано в документі.

Також в підсумковій заяві сказано, що ЄС всіляко підтримує зусилля Генерального секретаря ООН з подолання продовольчої кризи. При цьому в ЄС підкреслили, що санкції цивілізованого світу проти росії, всупереч маніпулятивним заявам кремля, не перешкоджають вільному перевезенню сільськогосподарської та харчової продукції, а також доставці гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, глава МЗС Британії Елізабет Трасс заявила, що світові лідери повинні вирішити кризу з українським зерном протягом наступного місяця, інакше світ може зіткнутися з руйнівними наслідками.

При цьому зараз Україна, Туреччина, ООН і росія все ще не досягли домовленостей про проведення чотиристоронніх переговорів з розблокування портів. Російські окупанти з початку повномасштабної війни проти України блокують українські порти. Паралельно вони крадуть українське зерно на тимчасово окупованій території і намагаються його продати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: