Росія вивозить крадене українське зерно через Крим до Туреччини – «Схеми»

Читать на русском
Туреччина купує вкрадене росіянами українське зерно, яке доставляється із тимчасово окупованого Криму на судах із вимкненими радарами, йдеться у журналістському розслідуванні.

Незважаючи на твердження влади Туреччини, що країна не купує у росії крадене українське зерно з окупованих територій, є докази протилежного.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми».

У Європі сумніваються в готовності росії укласти угоду для деблокади українського зерна – BloombergРосія навряд чи піде на угоду щодо деблокади українського зерна, маючи намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

За інформацією журналістів, окупанти вимикають радари на суднах, які вивозять українське зерно з Криму в турецькі порти, але цей систематичний процес регулярно потрапляє на знімки з супутника.

Крім того, у розпорядженні журналістів є супровідні документи на зерно, яке великими партіями імпортує Туреччина – походження товару у них зазначене як «Крим, росія» Зерно вантажиться в порту «Авліта» (Севастополь), куди його звозять із тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей.

На прикладі двох суден – російського та сирійського – журналісти показали, як балкери регулярно заходили до підсанкційного порту Севастополя, де через термінал «Авліта» завантажувалися зерном, а потім прибували до Туреччини і там розвантажувалися. При вході до кримського порту балкери вимикають радари, тому їх неможливо відстежити через системи моніторингу суден, таких як Marine Traffic або Equasis. Але супутник фіксує перебування та навантаження суден у кримській «Авліті», йдеться у розслідуванні.

Туреччина купує в Росії українське зерно з окупованих територій? «Схеми» знайшли доказиРадіо Свобода Україна

Нагадаємо, за інформацією Міністерства аграрної політики, з початку повномасштабної війни росія незаконно вивезла з України близько 400 тисяч тонн зерна.

Як росія краде українське зерно, зафіксовано на супутникових знімках.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: