Росія намагається продати вкрадене українське зерно африканським країнам – NYT

Читать на русском
Штати попередили 14 країн, переважно в Африці, про те, що росія спробує продати їм вкрадене українське зерно.

США попередили 14 країн про те, що hосія спробує продати вкрадене українське зерно постраждалим від посухи африканським державам, які можуть зіткнутися з проблемою голоду.

Про це повідомляє New York Times із посиланням на дипломатичну телеграму.

Попередження 14 країнам Штати розіслали в середині травня: у ньому йшлося про те, що російські вантажні судна залишають порти поблизу України з вкраденим українським зерном. Там також було зазначено назви трьох суден, які підозрюються у перевезенні зерна.

Через нестачу українського зерна в Африці можуть спалахнути нові війни – глава МЗС ІталіїМіністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо вважає, що світова хлібна війна вже почалася через зернову блокаду в Україні.

Видання пише, що попередження про зерно тільки загострило дилему для африканських країн, які можуть зіткнутися з важким вибором: отримання вигоди від російських воєнних злочинів та невдоволення могутнього західного союзника з одного боку, а з іншого боку – відмова від дешевого продовольства в той час як ціни стрімко зростають, а люди голодують.

Росія та Україна зазвичай забезпечують близько 40% потреби Африки у зерні. За даними ООН, у регіоні Африканського Рогу руйнівна посуха призвела до голоду 17 млн людей, переважно в Сомалі, Ефіопії та Кенії.

За словами директора Міжнародного інституту стратегічних досліджень HORN Хасана Ханнендже, зіткнувшись з такою нагальною потребою, багато африканських країн навряд чи коливатимуться, перш ніж купити зерно, що поставляється росією, незалежно від його походження.

«Це не дилема. Африканцям все одно, звідки вони беруть їжу, і якщо хтось збирається моралізувати із цього приводу, вони помиляються», – вважає Ханнендже.

Два офіційні представники США підтвердили зміст телеграми, яка була відправлена 16 травня до 14 країн, переважно до північної та східної частини Африки, а також до Пакистану, Бангладеш, Шрі-Ланки та Туреччини.

Нагадаємо, станом на початок травня росіяни вкрали на тимчасово окупованих територіях України майже півмільйона тонн зерна.

За даними українського посольства, приблизно 100 тисяч тонн зерна росія відправила до Сирії.

Центром вантаження краденого зерна став окупований Севастополь. Раніше супутники фіксували російське торгове судно, яке перевозило вкрадене в Україні зерно із Криму до Сирії.

Крім того, супутники Maxar Technologies зафіксували, як два російські суховантажі завантажують українським зерном у порту Севастополя.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: