Кулеба про розблокування українського зерна: Не розумію, навіщо путіну це потрібно

Читать на русском
Путін може погодитися на розблокування українського зерна лише для того, щоб показати країнам Африки та Азії, що він врятував їх від голоду та зростання цін на продовольство, вважає Дмитро Кулеба.

Володимир путін може погодитися на розблокування експорту українського зерна лише щоб показати країнам, які займають нейтральну позицію щодо війни, що він врятував їх від голоду та зростання цін на продовольство.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю Forbes.

За словами міністра, на переговорах щодо зерна у Стамбулі делегації проговорили низку питань безпеки, значною мірою вже вирішені питання, пов'язані з логістикою та безпекою. Залишилось зафіксувати домовленості на папері.

Росія намагається продати вкрадене українське зерно африканським країнам – NYTШтати попередили 14 країн, переважно в Африці, про те, що росія спробує продати їм вкрадене українське зерно.

«Я з точки зору логіки бачу лише один аргумент, чому путін має погодитися. Це його прагнення показати країнам, які тримаються нейтральності або більше схиляються до російської позиції щодо війни (в Африці, Азії), що він їх урятував від голоду, від зростання цін на продукти харчування. В усьому іншому я не розумію, навіщо йому це може бути потрібно. Погоджуючись на розблокування українських портів, він підриває власні зусилля з удушення української економіки. Думаю, у нього зараз на одних шальках терезів – репутація росії для країн Азії та Африки, а небажання дати Україні заробити копійку – на інших», – вважає Кулеба.

Щоб вивозити зерно Україні, доведеться розблокувати порти: глава МЗС зазначив, що Україна в ході переговорів не погодиться на рішення, які можуть залишити хоч найменшу можливість фронтальної атаки на українські порти з моря з боку росії.

Кулеба також розповів, що розглядалася можливість транзиту українського зерна через територію Білорусі до портів країн Балтії, але виключно як «шлях останньої надії», якщо ніщо інше не спрацює.

«Нікому не хотілося мати жодних справ із Мінськом, який є співучасником агресії, з будь-яких торговельних питань. Але дуже добре попрацювали логісти і приватні інвестори (трейдери по суті) щодо розширення можливостей наземних шляхів через країни ЄС, пішов прогрес у переговорах щодо морського шляху, тому варіант аварійного білоруського шляху більше не на порядку денному», – додав він.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна. За словами генсека ООН Антоніу Гутерріша, остаточні домовленості можуть бути досягнуті цього тижня.

Видання The Wall Street Journal дізналося про деталі майбутньої угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: