У світі зросла кількість людей, які зіткнулися з голодом – ООН

Читать на русском
Минулого року до 828 мільйонів людей у всьому світі страждали від голоду. Це 9,8% світового населення. Війна в Україні може призвести до ще більшого погіршення ситуації.

У 2021 році до 828 мільйонів людей у всьому світі страждали від голоду. Це приблизно на 46 млн більше, ніж у 2020 році, і на 150 млн більше, ніж до початку пандемії коронавірусу.

Про це йдеться у доповіді ООН «Стан справ у галузі продовольчої безпеки та харчування у світі».

За даними ООН, з 2015 року частка голодуючих залишалася відносно незмінною, але в 2020-му вона зросла і продовжила зростати в 2021 році, досягнувши 9,8% світового населення. Для порівняння, в 2019 році ця частка становила 8%, а в 2020-му – 9,3%.

Загалом, минулого року близько 2,3 мільярдів людей у світі (29,3%) зіткнулися з помірною чи важкою формою відсутності продовольчої безпеки – це на 350 млн більше, ніж до початку пандемії.

В ООН прогнозують, що 90% українців можуть зіткнутися із бідністю у разі затяжної війниЯкщо війна з Росією затягнеться на наступний рік, то 90 відсотків українців можуть зіткнутися з бідністю.

В ООН зазначили, що у 2021 році продовжив зростати гендерний розрив у відсутності продовольчої безпеки: з помірною чи тяжкою формою відсутності продовольчої безпеки у світі зіштовхнулися 31,9% жінок порівняно з 27,6% чоловіків.

За прогнозами, у 2030 році, навіть з урахуванням відновлення світової економіки, близько 670 млн осіб або 8% світового населення, як і раніше, стикатимуться з голодом.

В ООН також відзначили вплив війни в Україні на продовольчу безпеку: у війні беруть участь два найбільші світові виробники основних зернових, олійних культур та добрив, вона порушує функціонування міжнародних товаропровідних ланцюжків і призводить до зростання цін на зерно, добрива, енергоносії, а також на готові продукти.

«Існує реальна небезпека того, що найближчими місяцями ці цифри ще більше зростуть. Глобальний стрибок цін на продовольство, паливо та добрива, який ми спостерігаємо внаслідок кризи в Україні, загрожує викликати голод у країнах у всьому світі. Це призведе до глобальної дестабілізації, голодних смертей та масової міграції у небачених раніше масштабах», – заявив директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі.

Нагадаємо, раніше в ООН заявили, що продовження війни в Україні може викликати масовий голод у світі – на межі голодної смерті опиняться близько 323 млн осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: