Представник України на переговорах з рф розповів, як буде відбуватися експорт українського зерна

Читать на русском
Експорт заблокованого українського зерна відбуватиметься через три порти - Одеса, Південний та Чорноморськ.
Ілюстративне фотоFacebook

Згідно з планом експорту українського зерна, попередньо погодженого минулого тижня на переговорах у Стамбулі, вивезення здійснюватиметься через три українські порти й контролюватиметься групою під егідою ООН.

Про це нардеп, член української делегації на переговорах з росією Рустем Умєров розповів у коментарі «Суспільному».

«Експорт відбуватиметься через три порти: «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ», але в майбутньому, сподіваємося, можемо і розширити їх. Всі рекомендації морських сил, збройних сил повинні бути дотримані», – повідомляє він.

Як зазначив Умєров, спільно з військовими були розроблені безпечні маршрути, по яким будуть проходити всі цивільні судна.

«Ми будемо продавати зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас», - сказав він.

Кулеба про розблокування українського зерна: Не розумію, навіщо путіну це потрібноПутін може погодитися на розблокування українського зерна лише для того, щоб показати країнам Африки та Азії, що він врятував їх від голоду та зростання цін на продовольство, вважає Дмитро Кулеба.

Нардеп також повідомив, що дотримання безпекових правил контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка буде знаходитися в Стамбулі.

«Жодних російських суден в наших акваторіях не повинно бути. Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна. Але стосовно цих коридорів, ми розробили механізм, де жодного контролю цих суден в морі не буде. Буде тільки моніторингова група працювати зі своїм мандатом, і вони будуть лише перевіряти, щоб в цих суднах не було озброєння», - додав Умєров.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна. За словами генсека ООН Антоніу Гутерріша, остаточних домовленостей може бути досягнуто цього тижня.

Пізніше видання The Wall Street Journal дізналося про деталі майбутньої угоди.

Також нагадаємо, що Зеленський обговорив поновлення експорту зерна із президентом Бразилії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: